Život

Vrata Dilanove hotelske sobe prodata za 100.000 dolara

Vrata Dilanove hotelske sobe prodata za 100.000 dolara
Foto: N.N. | Vrata Dilanove hotelske sobe prodata za 100.000 dolara

Vrata sobe u njujorškom hotelu "Čelzi" u kojoj je boravio američki muzičar Bob Dilan prodata su na aukciji za 100.000 dolara, prenijeli su američki mediji.

Mediji navode da su vrata Dilanove sobe samo jedna od 50 vrata hotela u koji su godinama dolazile mnoge zvijezde.

Vrata sobe koju su tokom jedne ažere koristili pjevači Dženis Džoplin i Leonard Koen, kao i Džoni Mičel, prodata su za 85.000 dolara.

Bivši stanar zgrade hotela Džim Džordžiju spasao je vrata tokom radova renoviranja, koji su započeti 2011. godine.

Hotel, koji je izgrađen tokom 1880-ih, postao je dugoročno boravište generacija pjevača, boema i pisaca.

Pisac Džek Keruak napisao je svoj klasični roman "Na putu" dok je boravio u hotelu "Čelzi" tokom pedesetih godina prošlog vijeka, a vrata njegove sobe su prodata za 30.000 dolara.

U hotelu su odsjedali i pisci Mark Tven i Tom Vulf, a pisac naučne fantastike Artur Čarls Klark je u "Čelziju" napisao roman "2001: Odiseja u svemiru", koji je kasnije poslužio kao osnova za scenario istoimenog filma.

Najneprijatniji incident u hotelu dogodio se 1978. godine, kada je basista engleskog pank benda "Seks pistols" Sid Višiz optužen za ubistvo svoje djevojke Nensi Lore Spandžen, čije je tijelo, nakon što je na smrt izbodena, pronađeno u sobi u kojoj su njih dvoje odsjeli. Višiz je umro od prekomjerne doze heroina prije nego što je slučaj došao na sud.

Druga vrata koja su bila na aukciji bila su na sobi glumice Edi Sedžvik, gdje je Endi Vorhol snimio "Djevojke Čelzija", a prodata su za 52.500 dolara, dok su vrata sobe Džimija Hendriksa prodata za 13.000 dolara, prenio je BBC.

Vrata sobe u kojoj su bile čuvena "kraljica pop-muzike" Madona, glumica Izabela Roselini i režiserka Širli Klark prodata su za 13.000 dolara.

Zgrada je 1966. godine proglašena zaštitnim znakom grada, a prodata je grupi investitora 2016. godine.

Rezervacije soba su obustavljene 2011. godine, ali mala grupa dugogodišnjih stanara i dalje živi na višim spratovima hotela, dok u isto vrijeme traju radovi na renoviranju zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije