Život

Za muslimane sutra počinje ramazan

Za muslimane sutra počinje ramazan
Za muslimane sutra počinje ramazan

Sveti muslimanski mjesec ramazan nastupiće sutrašnjim zalaskom Sunca i tokom narednih 30 dana muslimani širom svijeta uzdržavaće se od uzimanje hrane i pića od zore do povečerja.

Najduži dan ovogodišnjeg posta je 20. jul, kada će vjernici postiti 17 sati i 27 minuta, a najkraći je ujedno i posljednji dan ramazana, 18. august, kada će 15 sati i 57 minuta provesti u odricanju od jela, pića i svih ovozemaljskih užitaka.

Jedna godina po muslimanskom kalendaru kraća je od godine po Gregorijanskom kalendaru za 10 dana, pa će tako, prema nalazima Instituta za geofizička i astronomska istraživanja iz Egipta, iduće godine ramazanski post početi 9. jula, dok će 2020. godine početak posta biti 23. aprila.

Godine 2030. postiće se dva puta u godini, jer će jedan ramazanski post početi 5. januara, a drugi 25. decembra iste godine.

Tokom 33 godine završi se jedan ciklus u počinjanju posta, što znači da su 1979. muslimani postili u ovogodišnjem terminu.

Ramazanski post je jedan od pet stubova islama. Prema islamskim principima, post predstavlja putpuno odricanje od hrane, pića, pušenja i tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja, od zore do zalaska Sunca.

Post je obavezan za sve fizički i psihički zdrave i punoljetne muslimane i muslimanke. Tokom ramazanskog posta postoje dva obroka jutarnji (sehur) i večernji (iftar).

Prema mišljenju stručnjaka, post može negativno djelovati na hronične srčane bolesnike, jer se među ovom grupom bolesnika pojavljuju slučajevi srčanih tegoba, zdravstvenih pogoršanja i neravnomjernih otkucaja srca u toku mjeseca ramazana.

Ipak, to ne znači da svi srčani bolesnici ne mogu postiti. Prema ocjenama medicinskih stručnjaka, prije početka posta potrebno je da se osobe koje imaju zdravstvenih problema konsultuju sa svojim ljekarima i pitaju da li mogu postiti.

U toku mjeseca ramazana pripremaju se i posebna jela.

Za jutarnji obrok stručnjaci preporučuju unošenje veće količine tečnosti, a posebno mlijeka i vode. Nedostatak vode u tijelu uzrokuje, posebno u ovim vrelim ljetnim danima, zadržavanje masnoća i toksina.

Imajući u vidu da je ove godine ramazan u toku letnih dana kada su temperature izuzetno visoke, šefica Neurološke klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Enra Suljić je za agenciju Anadolija rekla da se preporučuje lako probavjiva hrana, više voća i povrća i sa što manje soli.

Meteorolozi predviđaju da području Balkana predstoje topli dani sa temperaturama iznad uobičajenih prosjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije