Život

Zabranjeno, a u modnom svijetu imperativ

Zabranjeno, a u modnom svijetu imperativ
Foto: Ilustracija | Zabranjeno, a u modnom svijetu imperativ

Mnogo vremena je prošlo od čuvenog marlboro muškarca ili Marlen Ditrih koja puši cigarete jednog poznatog brenda, a svijet mode je i dalje fasciniran dimom cigareta na fotografijama zvijezda poput Kejt Mos ili Instagram djevojaka s poda toaleta na "Met Gali".

Više od milijardu ljudi u svijetu su pušači, a to je oko 20 odsto cijele svjetske populacije. Broj pušača se u zapadnim zemljama navodno iz godine u godinu smanjuje, duvanski proizvodi ne smiju da se reklamiraju, "ukrašeni" su šokantnim fotografijama, a cijena ne prestaje da im raste. Ipak, modna industrija je i dalje fascinirana momentom u kojem manekenka obučena u glamuroznu odjevnu kombinaciju u ruci drži cigaretu i duva dim prema objektivu fotoaparata.

U dvadesetim godinama prošlog vijeka žene su pušile iz bunta jer damama nije priličilo da u ruci drže cigaretu. One su ih tada koristile kao sredstvo otpora kojim su demonstrirale svoju novootkrivenu slobodu. Pušenje je postalo odraz glamuroznog života koji vode buntovni supermodeli poput Kejt Mos i Naomi Kembel, koje su prkosile pravilima.

Fotografije sa cigaretom u ustima imale su i sve najveće holivudske zvijezde, Anđelina Džoli, Leonardo Dikaprio, Vinona Rajder, Dru Berimor, Bred Pit, Džoni Dep... Ove poznate ličnosti u danima svoje najveće slave imale su bar po jednu crnobijelu fotografiju s cigaretom.

Ipak, svijest o štetnosti cigareta se početkom 2000. godine počela značajnije dizati, a u razne akcije protiv konzumacije i promovisanja duvanskih proizvoda uključili su se i sami supermodeli koji su do tada religiozno palili cigaretu za cigaretom ispred i iza kamere.

Supermodele iz devedesetih je u tom pokretu predvodila Kristi Turlington. Njoj je poslije godina pušenja u ranim tridesetim dijagnostikovan emfizem, a otac joj je preminuo od posljedica karcinoma pluća, zbog čega se slavna manekenka uključila u pokret protiv pušenja. Snimila je seriju reklama i pojavljivala se u TV emisijama kako bi ljudima poručila da prestanu da puše. Zahvaljujući Turlingtonovoj pojavila se nova generacija supermodela koji su se okrenuli malo drugačijem životu. Tu generaciju supermodela predvode Miranda Ker, Karli Klos i novi "Victoria's Secret" anđeli. Nakratko se činilo kao da modni svijet može prekinuti svoju dugogodišnju zaljubljenost u nikotinski dim. Međutim, najnoviju generaciju supermodela koju predvode Kendal Džener i sestre Hadid publika može često vidjeti na stranicama modnih magazina kako poziraju držeći cigaretu u rukama. Njihovi postupci su na društvenim mrežama osuđeni kao krajnje nepristojni, a mnogi zdravstveni radnici insistiraju da se ove ličnosti kazne zbog promocije nezdravog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije