Život

Zečeve i hrčke ne nabavljati djeci

Zečeve i hrčke ne nabavljati djeci
Foto: Ilustracija | Zečeve i hrčke ne nabavljati djeci

Ako ste roditelj velika je vjerovatnoća da ste više puta čuli pitanje: "Mama/tata, mogu li da dobijem ljubimca". Ako se odlučite za ljubimca, kako odabrati pravog?

Najvažnije je da se navike i potrebe životinja uklope u svakodnevnu rutinu porodice. I roditelji treba da odluče da li su spremni da preduzmu odgovornost za kućnog ljubimca, posebno ako su im djeca mala.

"O životinji treba brinuti svakodnevno. Svaka porodica mora da se zapita da li ima vremena i prostora", kaže portparol njemačkog udruženja za zaštitu životinja Lea Šmic.

Mlađoj djeci preporučuje manjeg psa ili mačku.

"Oni su naviknuti da rade s ljudima i mogu bolje da podnesu kad dijete želi da ih mazi ili nosi", kaže Šmicova.

Za stariju decu bolje su veće rase, jer je manje u nepažnji lakše nagaziti. Veterinarka Dženin Somer preporučuje zlatne retrivere, kovrdžave bišone ili maltipue (mješace pudla i maltezera).

Sa druge strane, lovački psi poput koker španijela ili dalmatinera, koji se ne umaraju tako lako, nisu prikladni za djecu.

Stručnjaci savjetuju i da se male životinje, kao na primjer zečevi ili zamoraci, ne nabavljaju djeci.

"Zamorci su na glasu kao mazne životinje, ali nije baš tako", kaže Šmicova. "Nije im uvijek po volji kada ih neko dira", dodaje ona. A ni noćne životinje, poput hrčaka, nisu idealne.

"Noćnu životinju ni u kom slučaju ne smijete gnjaviti danju kada spava. Dodirivanje i podizanje je za njih čist stres", naglašava Šmicova.

Somerova upozorava i na zdravstvene probleme.

"To jeste rijetkost, ali hrčci mogu da prenesu virus meningitisa", dodaje ona.

O raznim vrstama ptica je lakše brinuti, ali one ostavljaju veliki nered. Šmicova kaže da se djeca starija od 10 godina mogu dobro da brinu o njima.

Akvarijum s ribicom djeci može da bude uzbudljiv. Ali, njihova mana je to što ne mogu da se dodiruju, pa se s njima ne može graditi povezanost. Pogodne su za djecu koja uživaju u posmatranju.

I Šmicova i Somerova su vrlo kritične prema držanju divljih životinja, kornjača, guštera ili zmija u zatvorenom prostoru.

O njima je na taj način gotovo nemoguće brinuti onako kako bi o tim vrstama trebalo. Takođe, većina reptila su prenosioci salmonele. Upravo zato, Institut "Robert Koch" savjetuje roditeljima da ne drže reptile u domaćinstvima s djecom mlađom od pet godin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije