Život

Žena koja spasava američke autsajdere

Žena koja spasava američke autsajdere
Žena koja spasava američke autsajdere

U Kući svih grešnika i svetaca, u američkom gradu Denveru, luteranski pastor, žena koja je nekad vjerovala u paganstvo, drži propovijed. Nadia Bolc-Veber je bivša alkoholičarka i stend ap komičarka, uz svoje propovijedi oživjela je ovu crkvu, ali i cijelu parohiju.

Bolc-Veberova je žena izuzetne pojave; visoka 185 cm, sa kratkom kosom i tetovažama, darkerskog stajlinga.

Ipak, najupečatljivije su njene tetovaže, koje nosi na obje ruke, a ako se bolje zagledate prikazuju ličnosti koje se spominju u Bibliji.

"Tetovaže predstavljaju scene iz cijele jedne liturgijske godine", kaže Bolc-Veberova i dodaje: "Ovdje je i anđeo Gabrijel, zatim scene iz božićne liturgije, Isus u pustinji, raspeće, te žena na praznom grobu na dan Uskrsa", kaže ona.

Bolc-Veberova ne krije svoju prošlost, o kojoj veoma iskreno govori. Priznaje da joj je nekad teško biti dobra i predusretljiva prema ljudima, ali insistira da je ona takva.

Njen put ka svešteničkom pozivu je sve samo ne uobičajen - preko alkoholizma, stend ap komedije, a svoju životnu priču koristi često pred onima koji sebe smatraju autsajderima.

Bolc-Veberova je odrasla u Kolorado Springsu, odgojena u duhu konzervativne Crkve Isusove:

"Imala sam strogo vjersko odrastanje, prije bi se reklo čak i fundamentalističko, koje se graničilo sa sektom", kaže ona.

Jedno vrijeme je čak pohađala i univerzitet ove crkve poznat kao Peperdin, međutim ostala je svega četiri mjeseca. Nakon napuštanja koledža odlazi u Denver, Kolorado, gdje se odala alkoholu.

"Bila sam ona vrsta tinejdžera koja se jednostavno nije uklapala u svoj život. Bila sam bijesna i nezadovoljna životom", kaže ona i dodaje:

"U početku me taj bijes štitio sve dok uz alkohol nisam probala i drogu. To me skoro ubilo", kaže.

U tom periodu nerijetko je spavala na ulici, a to nije ni znala jer je bila uglavnom u nesvjesnom stanju.

"Bila sam savršeno srećna s idejom da ću umrijeti do 30. godine", kaže ona. Međutim, tada se desila jedna prelomna stvar u njenom životu: njen blizak prijatelj PJ je izvršio samoubistvo. Znala ga je dugi niz godina. Tada se desilo da ju je neko zamolio da predvodi njegovu sahranu.

Istina, priznaje da je poznavala vjerski obred, a imala je i dodira sa drugim vjerama. Ipak, i dalje je vjerovala u Boga i kao jedini njegov prijatelj koji je imao vjere u Boga samo ona je mogla da održi sahranu:

"Onda sam odjednom pogledala sve te ljude i pomislila kako oni nemaju svog pastora i zašto im ja ne bih bila pastor?", prisjeća se ona. Ubrzo nakon ovog događaja prijavila se za luteranski seminar, koji je uspješno položila i sada je njihov sveštenik, s posebnim naglaskom na autsajdere kojima nerijetko spasava i živote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije