Život

Žene otvoreno o svojim grudima

Žene otvoreno o svojim grudima
Žene otvoreno o svojim grudima

Šta mislite o svojim grudima? Ovo je pitanje na koje je odgovorilo 100 žena za novu knjigu fotografkinje Laure Dodsvort, "Gola realnost".

Uz svaku iskrenu priču ide i istinita, neobrađena fotografija grudi te žene. Laura kaže da je ovaj projekat započela jer smatra da većina portreta stvara neodržive ideale.

Ovo je umjetnički, ali i sociološki projekat, koji se bavi time kako se žene osjećaju po pitanju sopstvenog tijela, a pogotovu grudi. Sve je više debata o ženskim grudima širom svijeta, počev od kampanje "Free the Nipple" kojoj su se pridružile i mnoge poznate ličnosti. Zatim su tu slike majki koje doje djecu na društvenim mrežama, a ne treba zaboraviti ni Rijaninu čuvenu potpuno providnu haljinu, piše Blic.

Laura upravo zbog toga smatra da je sada idealno vrijeme da se žene otvore i iskreno progovore o tome šta misle o svojim grudima. Zato je ona okupila stotinu žena, koje su se slikale i otvoreno pričale o svojim grudima, koje su mnogo više od još jednog dijela tijela. Tako je nastala knjiga, ali i čitav projekat "Gole realnosti".

Žene starosti od 19 do 101 godine su slikale, i pričale o svojim grudima, pokazavši da one nisu samo dio tijela, već i odraz ženstvenosti, majčinstva i seksualnosti. Među njima je i 54-ogodišnja majka troje djece kojoj je jedna dojka odstranjena zbog raka dojke, a na mjestu dojke se nalazi velika lijepa tetovaža.

"Mislim da ne bih mogla da se pomirim sa ovim ožiljkom da nema tetovaže. Trebalo bi mi mnogo više vremena da se pogledam u ogledalo, i da mi ne smeta ožiljak na mjestu gdje mi je bila dojka. Tetovaža ima svoj stav i lijepa je. Ponosna sam na to. Želim da ljudi shvate da ne moraju da se skrivaju samo zato što su imali rak dojke", priča ona.

Kako bi projekat što duže trajao, Laura je pokrenula kampanju za skupljanje novca na Kikstarteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije