Život

Žive na imanju sa srnama

Žive na imanju sa srnama
Žive na imanju sa srnama

Brane Šućurović i supruga Nevenka iz Tovladića, kod Kotor Varoša, penzionerske dane odlučili su da provedu uzgajajući srne na prostranom imanju, koje se nalazi tik uz rijeku Vrbanju.

Sve je počelo prije nešto više od dvije godine, kada je Brane igrom slučaja došao do dvoje mladunčadi srne.

"Slučajno sam bio u prilici da dobijem dva laneta, koja su pronađena u šumi, bez roditelja, i odlučio sam da ih donesem kući i pokušam pripitomiti. Moja supruga se složila s tim i čak oduševila tom idejom  i tako smo počeli da pazimo i čuvamo srne", priča nam Brane.

Kasnije su mu lovci donijeli još dvoje mladih, koje su takođe našli u šumi, a jedno mu je donijela jedna djevojčica koja nije mogla da  drži lane u kući, a čula je da on već ima nekoliko srna i da ima dobre uslove da ih uzgaja.

"Toj djevojčici je bilo baš teško da se odvoji od laneta, ali morala je jer nisu mogli da je drže u kući, a nisu imali napolju prostora za nju. Rekao sam joj da može da dođe kad god poželi  da vidi svoje lane i ona često dođe. Evo, nakon već skoro dvije godine srna je nije zaboravila. Kad je pozove po imenu koje joj je ona dala odmah joj trči i umiljava se oko nje", kaže Brane.

I njegova unučad oduševljena su ovim umiljatim životinjama i jedva čekaju da dođu samo da ih vide.

"Kad nas zovu telefonom prvo pitaju za srne, posebno unuka, koja ih baš obožava i svima je dala neka imena", kroz smijeh kaže Brane.

Navodi i da uopše nisu zahtjevne životinje za održavanje.

"Dok su bili mali hranili smo ih kozjim mlijekom, komšinica nam je svaki dan donosila, a sada već jedu sijeno, žito i vodu i to je to. Ne jedu puno, a vode im posebno ne treba puno. Na primjer, kad je zima i kad ima snijega okolo vodu im skoro ne treba ni davati. Njima je bitno da imaju prirodno okruženje, zato sam i na parceli gdje oni budu stavio jednu gomilu zemlje na kojoj se oni uvijek igraju, kriju se iza. Tu ima i drveća i to oni vole", priča Brane.

Planira da ih preseli na jednu parcelu koja ima i šumarak kako bi imali što ljepše i prirodnije okruženje.

"Želja mi je da nabavim i dva ponija jer ih moja unuka obožava, a imam oko 15 dunuma zemlje koja je ograđena i bila bi idealno mjesto za njih. Ali to su samo još neki planovi, još ništa ne znam konkretno", kazao je Brane.

Od ukupno pet srna koliko ih ima, dva su srndaći, a ostalo ženke.

"Ovaj najstariji, koji je i vođa u njihovom krdu, sad je skoro pa podivljao i ne smije mu se prići blizu jer hoće da napadne ljude. Bio je baš umiljat kad je bio mlađi, ali sada kako ih je više zajedno nisu pitomi uopšte. Taj najstariji posebno čuva srne, ne dozvoljava da im neko priđe", kaže Brane.

Supruga Nevenka kaže da takođe obožava ove male životinje i da voli da se brine o njima.

"Kad je Brane pričao da hoće da nabavi i ponije, nisam dala da ih stave zajedno jer se bojim da ne udare neku od srna. Jedino može da ih odvoji na posebnu parcelu, ali sa srnama ne može da ih stavi", kaže brižno Nevenka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije