Život

Život Afrikanaca u Indiji: Preživjeli ropstvo, spas danas traže u sportu (FOTO)

Život Afrikanaca u Indiji: Preživjeli ropstvo, spas danas traže u sportu (FOTO)
Život Afrikanaca u Indiji: Preživjeli ropstvo, spas danas traže u sportu (FOTO)

Uprkos brojnim tragovima istorija Sidija je skoro izbrisana u Indiji, vlasti su indiferentne prema njima, a uglavnom žive na marginama društva. Mahom preživljavaju uzgajajući stoku i baveći se poljoprivredom

Iako možda zvuči čudno, ali u Indiji žive afrički imigranti, i to njih oko 20.000, koji su u ovoj zemlji sebi pronašli novi dom.

Riječ je o zajednici Sidi, koja živi u malim seoskim zajednicama u indijskim provincijama Karnataka, Maharashatra i Gudžarat, ali i u blizini grada Hajderebad. Oni su potomci Bantu naroda iz istočne Afrike, a Sidi zajednica su zapravo potomci Afrikanaca koji su u Indiju dovedeni kao robovi u sedmom vijeku.

Ostali Afrikanci koji su naselili Indiju su bili slobodni ljudi, koji su tu došli kao trgovci, mornari ili portugalski plaćenici. Kad je ropstvo ukinuto krajem 18. i početkom 19. vijeka, većina pripadnika Sidi zajednice je pobjegla u indijske džungle, bojeći se da će ih ponovo uhvatiti i zarobiti.

Ovi afrički robovi su u početku bili poznati kao Habšisi, što na persijskom znači "iz Abisinije" (inače, staro ime Etiopije je bilo Abisinija). Međutim, niko ne zna kada se prestao koristiti termin Habšis, a počeo koristiti Sidi, ali ovaj termin danas označava sve ljude afričkog porijekla u Indiji.

U oblasti Utara Kanada, koja se nalazi u provinciji Karnataka, nalazi se najviše sela gdje žive ovi indijski Afrikanci. Riječ je o prilično nepritupačnim dijelovima, gdje je sasvim uobičajeno vidjeti nosoroge i crne pantere. Ovdje se nalazi i  Gadžera, jedno od afričkih sela u Indiji.

Kad posmatrate iz daljine, ovo svakako ne podsjeća na afrička naselja. Žene su umotane u živopisne sarije, a muškarci izgledaju poput indijskih seljana. Ipak, kad bolje pogledate, djeca ovdje obavezno kosu upliću u pletenice, a rijetko kome može da promakne kovrdžava kosa većine stanovnika ovog sela, što i nije baš uobičajeno za Indijce.

Takođe, oni imaju prilično egzotična imena poput Natal, Selestija, Šobina, Romančana, koja definitivno ne zvuče indijski, a vjerovatno potiču iz vremena kada su bili pod Portugalcima. Ipak, njihova prezimena poput Harnodkar ili Kamrekar su tipična za region Konkana, gdje danas žive.

Iako izgledaju poput Afrikanaca, ovaj narod se u potpunosti asimilirao s Indijcima, njihovom kulturom, običajima i jezikom. Oni su ravnopravni indijski građani, ali na prvi pogled teško je povjerovati u to.

I dok je nekad većina članova ove zajednice pripadala sufizmu, danas veliki broj u provinciji Karnataka su katolici, na šta je uticao period vladavine Portugalaca.

Uprkos brojnim tragovima, istorija Sidija je skoro izbrisana u Indiji, vlasti su indiferentne prema njima, a uglavnom žive na marginama društva. Mahom preživljavaju uzgajajući stoku i baveći se poljoprivredom. Ipak, sve to nije dovoljno za neku trajnu održivost i perspektivnu budućnost.

Ugledavši se na afričke maratonce i atletičare, osamdesetih godina prošlog vijeka tadašnja indijska ministarka sporta Margaret Alva je pokrenula ambiciozni program za afirmaciju atletike među Sidima, jer se vjerovalo da njihova specifična anatomija može donijeti medalje Indiji. Međutim, s obzirom na brojne administrativne propuste, ovaj program je propao prije nego što je i počeo. Jedina korist od ovog programa bila je da su se Sidi iz cijele Indije prvi put sreli, upoznali i saznali da imaju srodnike i u ostalim dijelovima Indije.

Tada je organizovan kamp za djecu iz ove zajednice, a u kampu su trenirali razne sportske discipline, kako bi se odredilo za koju disciplinu imaju dara.

Jedan od onih koji su uspjeli da se izdignu iz neimaštine i siromaštva, koji uglavnom vladaju u ovoj zajednici, jeste i Juje Džeki Harnodkar, koji je bio jedan od onih koji su svojevremeno uspjeli da uđu u sportski program indijske vlade. Kako se pokazao veoma talentovanim, godinama je trčao discipline 400 metara sa preponama, da bi krahom programa nastavio da radi u indijskoj vladi, što je izuzetan uspjeh za nekog pripadnika zajednice Sidi.

Danas, on mlade iz svoje zajednice takođe uvodi u tajne sporta. Tako je on trenutno odabrao 14 mladih sportista iz svoje zajednice, za koje se nada da će se takmičiti na Olimpijskim igrama 2024. godine. On se nada da će eventualno osvajanje neke medalje na svjetskim takmičenjima oživjeti interes za ovu zajednicu, što će značiti poboljšanje uslova života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije