Život

Život se događa van zone komfora

Život se događa van zone komfora
Foto: N.N. | Život se događa van zone komfora
N.N.

Zašto je opasno uvijek ići samo utabanim putevima? Poznati putevi su sigurniji, ali ne daju mogućnost za lični rast i razvoj, raznovrsnost, napredovanje.

Rođenje, školovanje, zaposlenje, brak, dolazak na svijet prvog djeteta, eventualno drugog, odlazak u penziju, dobijanje unuka - za većinu ljudi to je život. Ako imaju sreće.

Ono što se dešava između ovih ključnih tačaka nerijetko prođe u izmaglici. Takvoj da se čovjek na kraju pita: da li sam suštinski proživio život ili sam ga uludo potrošio pustivši da samo prođe pored mene?

Da li sam iskoristio sve svoje potencijale ili sam, u strahu od poraza, dozvolio da istrunu? Da li bih sada, s ovom pameću, nešto drugačije uradio? Drugima se ova pitanja jave ranije pa "polude" u četrdesetim, počnu da se bave ekstremnim sportovima ili prave drastične rezove u svom životu. Treći, oni malobrojni, oduvijk žive punim plućima, jer znaju da život počinje tek kad se izađe iz sigurne zone - zone komfora.

Sigurnost ili razvoj

Ali nije lako napraviti prvi korak. Malo-malo pa čujemo priču o nekom ko je napustio siguran posao, redovnu i dobru platu, upustio se u nesigurnu avanturu i - nije se pokajao. I šta onda uradimo? Odemo na posao koji ne volimo, veče provedemo s partnerom s kojim smo iz navike, slušamo odavno napravljenu plejlistu. Jer ne znamo drugačije. Ili se plašimo da uradimo nešto drugačije. Puštamo da nas plima nosi ne pitajući se šta zaista želimo, o čemu smo maštali, odlažemo ostvarenje nekih davnih želja misleći da za to imamo vremena. A nemamo ga.

Teško je ostvariti puni životni potencijal ako nikad ne istupimo korak naprijed ili sa strane i ako nikad ne uradimo ono što nas na prvi pogled plaši. Utabani i uobičajeni putevi nose sa sobom ispunjenje potrebe za sigurnošću, ali nam zato ne daju mogućnost da zadovoljimo druge potrebe za ličnim rastom i razvojem, raznovrsnošću, napredovanjem.

Sreća prati hrabre

Živjeti ispunjeno podrazumijeva zadovoljiti na izbalansiran način sve svoje potrebe. Zamislite da cijelog života svakog ponedjeljka jedete pasulj, utorkom sarmu, srijedom pilav. Koliko ćete čarobnih ukusa i iskustava propustiti? Ima mnogo istine u izrekama "Sreća prati hrabre" i "Ko ne rizikuje, ne dobija". Za rizik su, ipak, potrebni hrabrost, odgovornost, spremnost na poraz. S druge strane, hod utabanim stazama donosi mir, jer ono što nam je poznato je sigurno, nema nepredviđenih događaja. Neki taj prostor čak porede sa sigurnošću koju smo imali u majčinoj utrobi.

Tijelo šalje signale

Kako onda da znamo da li nam odgovara život u sigurnoj zoni ili smo se samo ušuškali u njoj, tako da se plašimo toga šta bi se desilo kad bismo iz nje iskoračili? Prvi siguran znak da nešto treba da promijenimo je sama činjenica da počinjemo da razmišljamo o promjeni.

Često nas i naše tijelo podsjeća na to da nešto nije u redu. Ako ste nezadovoljni, a ne znate zašto, jer je na prvi pogled sve u redu, ako stagnirate, ne sjećate se kad ste posljednji put probali nešto novo, nema novih osoba u vašem životu, prepuni ste sumnji i odugovlačite, to bi moglo da znači da je došao trenutak da izađete iz svoje zone komfora.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije