Život

Život u najopasnijem brazilskom zatvoru

Život u najopasnijem brazilskom zatvoru
Život u najopasnijem brazilskom zatvoru

Brazilski zatvor "Kompleks Pedrinjas" predstavlja najnasilniji i ujedno najopasniji zatvor u ovoj zemlji.

Prema podacima Nacionalnog savjeta za pravdu, samo tokom prošle godine 75 zatvorenika je u ovom zatvoru izgubilo život.

Među smrtnim slučajevima su i trojica zatvorenika koji su pronađeni obezglavljeni. Takođe, u ovom zatvoru je prije nekoliko godina zabilježena i nasilna pobuna u kojoj je poginulo 60 zatvorenika.

Da se radi o veoma opasnom mjestu, svjedoči i to da su čuvari naoružani teškim naoružanjem i konstantno budno motre na zatvorenike.

Zatvor se nalazi u blizini grada Sao Luis, u državi Maranhao, a kako je nedavno dobio novu upravu i nove zatvorske čuvare, sve je to uticalo na popravljanje situacije u zatvoru, usljed čega je i daleko manje incidenata.

Najveći broj incidenata je proizlazio iz susreta članova suprotstavljenih bandi kada se nađu u prostoru namijenjenom svim zatvorenicima. Takođe, do miješanja zatvorenika je dolazilo i kroz oštećene ćelije, tako da su mogli da dolaze jedni do drugih.

Nova uprava je uspjela da popravi sva oštećenja na ćelijama, a novi čuvari prate svaki korak zatvorenika, tako da je i incidenata daleko manje.

Zapravo, čak četiri mjeseca nije zabilježeno ubistvo među zatvorenicima, što je dovoljan pokazatelj da se stanje popravlja.

Takođe, među novinama koje su uveli u zatvor su redovna saslušanja zatvorenika, kao i nadzorne kamere koje prenose sliku u stvarnom vremenu.

Jedan od osnovnih razloga za loše stanje u brazilskim zatvorima svakako je pretrpanost zatvora, zbog čega dolazi i do pobuna.

U prilog tome treba reći da se u ovom zatvoru nalaze i neki od najopasnijih brazilskih kriminalaca, pripadnika brojnih bandi iz Sao Paula, Rio de Žaneira te Sao Luisa. Inače, Brazil je četvrta zemlja po broju zatvorenika, iza Rusije, SAD i Kine.

Razlog tome je svakako činjenica da se broj zatvorenika učetvorostučio u posljednjih 20 godina i danas ova zemlja ima čak 550.000 zatvorenika. Prema grubim procjenama, neophodno je najmanje 200.000 novih zatvorskih mjesta kako bi se izbjegla pretrpanost zatvora.

Veliki broj novih zatvorenika potiče od sve većeg broja mladih narko-dilera koji sve ranije ulaze u kriminalne vode. Takođe, i nedostatak političke volje da se riješi stanje u zatvorima dovelo je do toga da su svi zatvorski kapaciteti odavno pretrpani.

Ovaj zatvor je nerijetko poprište sukoba rivalskih bandi, pa je tako prije dvije godine u jednom takvom sukobu poginulo 10 zatvorenika, a povrijeđeno 30. Situacija je eskalirala tako brzo da su na kraju zatvorenici udarili i na čuvare koji su pokušali da spriječe sukob.

Da je situacija u zatvoru prije dolaska nove uprave bila više nego haotična, svjedoči i masovno bjekstvo zatvorenika koji su ukrali damper i uspjeli pobjeći iz "Pedrinjasa".

Inače, kamion se nalazio u sklopu kompleksa zbog građevinskih radova koji su bili u toku, a zatvorenici su iskoristili nepažnju čuvara, ukrali kamion i njime provalili glavnu ogradu zatvora. Tada je pobjeglo 36 zatvorenika.

Ono što je primjetno jeste da je veliki broj mladih zatvorenika, što je zabrinjavajuće s obzirom na to da ih samo prije 10 godina nije bio ni približan broj. Prema tvrdnjama rukovodstva zatvora, upravo mlađi zatvorenici su glavni inicijatori pobuna i bjekstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije