Svijet životinja

Bečki zoološki vrt opet najbolji u Evropi

Bečki zoološki vrt opet najbolji u Evropi
Foto: Ilustracija | Bečki zoološki vrt opet najbolji u Evropi

Bečki "Tiergarten Schönbrunn" peti put je, nakon 2008, 2010, 2012. i 2014. godine, proglašen najboljim u svojoj kategoriji zooloških vrtova s više od milion posjetilaca.

Priznanje "Best European Zoo Award" direktorici Dagmar Šrater i saveznoj ministarki za privredu i digitalizaciju Margarete Šrambok uručio je britanski stručnjak Antoni Šeridan. Ovaj voditelj istraživanja vrednovao je 126 zooloških vrtova u 29 evropskih država na osnovu 40 kriterijuma podijeljenih u tri kategorije - prilagođenost posjetiocima, nauka, zaštita prirode i životinjskih vrsta te privredni faktori.

"Tiergarten Schönbrunn" osvojio je 243 od 280 mogućih poena ispred Lajpciga i Ciriha. U odnosu na prošlo istraživanje ostvaren je najveći napredak kod držanja životinja i investicija. Zaštita životinjskih vrsta je na izuzetno visokom nivou, a posebno je naglašeno držanje velikih pandi i pomaganje rezervata za pande u Kini.

Posljednja veća ulaganja bila su izgradnja novog parka za žirafe i vanjskog parka za nilske konje.

"Tiergarten Schönbrunn" osnovan je 1752. godine unutar kompleksa istoimenog dvorca i najstariji je zoološki vrt na svijetu.

Više od 700 vrsta životinja živi ovdje, od sibirskog tigra do koala i nosoroga. No, ono što posjetioci najviše vole jeste velika kuća prašume.

Pande, žirafe, nilski konji

Ovaj zoološki vrt se ima mnogo čime pohvaliti. Naime, pored mnogobrojnih nagrada i raznolikih životinjskih vrsta, on nosi i titulu vodećeg mjesta u svijetu kada je riječ o broju rođenih mladunaca, posebno onih vrsta koje se rijetko pare u zarobljeništvu, kao što su pande.

U "Tiergarten Schönbrunn" se još davne 1906. godine okotio prvi slon začet u zoološkom vrtu, a 2007. prva svjetska panda začeta u ovim uslovima.

Zbog svog istorijskog razvoja i površine kakva jeste dosta cjelina u vrtu je povezano, ali svojevrsni highlight predstavljaju tropska kuća, Zemlja Franje Josipa za polarne medvjede te oranžerija za orangutane. Zoo-vrt ima 15 velikih cjelina za životinje i trenutno više od 700 životinjskih vrsta. Na njegovom čelu od 2007. godine je direktorica Dagmar Šrater.

Zoo-vrt "Schönbrunn" je uključen u mnoge programe za zaštitu vrsta. Cilj ovog zoološkog vrta je da nekim životinjskim vrstama omogući da ponovo žive u slobodi i divljini. Oni posjeduju i jedan dio šume koji je uspostavljen kako bi im omogućio vraćanje u divljinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije