Svijet životinja

Čimpanzama je međusobno ubijanje prirodno

Čimpanzama je međusobno ubijanje prirodno
Čimpanzama je međusobno ubijanje prirodno

LONDON - Čimpanzama je međusobno ubijanje prirodno, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati doveli u pitanje teze da je takvo ponašanje čimpanzi rezultat ljudskog uticaja na njihove zajednice.

Osim ljudi, čimpanze su jedini primati za koje se zna da su sposobni da se udruže protiv susjeda sa smrtnim posljedicama ali su se stručnjaci razilazili oko razloga takvog ponašanja.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu "Nature", stopa ubistava u različitim populacijama čimpanzi odražava brojčano stanje te zajednice i broj mužjaka, kao i gustoću naseljenosti.

Naučnici su obradili podatke prikupljene u 18 različitih zajednica čimpanzi, u kojima su zabilježena 152 ubistva.

Čimpanze žive u dobro uređenim zajednicama, u kojima mužjaci čuvaju spoljnje granice teritorije svake zajednice. Upravo su pogranična područja ona u kojima dolazi do izrazito nasilnih sukoba, posebno ako čuvari sretnu usamljenog mužjaka iz susjedne zajednice.

Stopa ubistava zavisila je od broja mužjaka u svakoj pojedinoj zajednici i gustoći naseljenosti nekog područja.

Radi se o prirodnoj selekciji, kažu naučnici. Ubijanje suparnika povećavalo je izglede mužjaka za hranu i teritoriju. Što je ključno, ubistva su bila češća što je broj zajednica bio veći na istoj teritoriji. Utvrđeno je i da je broj mužjaka koji su istovremeno obilazili granice uticao na broj ubistava jer što je njihov broj bio veći to su bili i veći njihovi izgledi za preživljavanje u pograničnim sukobima.

"Radi se o prirodnom ponašanju, a ne nečemu što smo mi izazvali", objasnila je biolog Susan Šulc sa univerziteta u Mančesteru, prenosi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije