Svijet životinja

Crne mačke ipak donose sreću?

Crne mačke ipak donose sreću?
Foto: N.N. | Crne mačke ipak donose sreću?

Kad se pomene crna mačka, najčešći sinonimi su zlo, vještičarenje, uroci i druge loše stvari. Za takvo sujeverje velikim dijelom je zaslužno i hrišćanstvo koje je u crnoj mački vidjelo slugu đavola i povezivalo je s vještičarenjem.

Nepravedno optužene, crne mace vjekovima su proživljavale progon i torturu. Međutim, u mnogim zemljama svijeta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donijele sreću, novac, uspjeh, sigurnost, piše Pet magazine.

1. Blagoslov za brak

Englesko sujeverje kaže da ako nevesti poklonite crnu mačku, to će joj donijeti sreću u braku. Takođe, vjeruje se da ako mladi bračni par na početku braka ima crnu mačku u kući, da će imati dugačak i srećan zajednički život, i da će crna mačka da otjera zlu kob.

U velikom dijelu Velike Britanije crna boja mačke smatra se srećnom bojom. Iako nije preporučljivo davati mačke za poklon, mladenci bi trebalo da se raduju životu sa crnim mačetom. U Japanu se vjeruje da će posjedovanje crne mačke djevojci donijeti puno udvarača.

2. Sigurnost doma i dobra žetva

Ljubitelji feng-šuija kažu da crne mačke posjeduju veliku božansku moć. Ako svojim crnim mačkama obezbijedite sreću i sigurnost, one će vama uzvratiti istom mjerom. Ukoliko nemate živu mačku da štiti vaš dom, i figurica okrenuta prema sjeveru poslužiće da otjera lošu energiju.

Kad već govorimo o bogovima i demonima, Freja – boginja ljubavi, ljepote i plodnosti u nordijskoj mitologiji, putuje u kočijama koje vuku dvije crne mačke. Kako bi se umilostivili boginji Freji, zemljoradnici su ostavljali po dvije činije mlijeka ovim macama, a Freja bi im podarila dobar rod u poljima.

3. Najbolja publika

Crne mačke su odlična publika. U pozorišnim krugovima u mnogim kulturama svijeta se vjeruje da ako se crna mačka nađe u publici tokom premijere predstave, ta predstava će se dugo i uspješno prikazivati u budućnosti.

4. Magnet za novac i uspjeh

Možda ste vidjeli "mačke sreće" ili Maneki Neko, popularne u Japanu. Ove figurice mačke s podignutim šapama trebalo bi da donesu sreću, bogatstvo i prosperitet svom vlasniku. Često su bijele boje, ali takođe postoje i crne. I ne samo to, ove figurice teraju demone, negativnu energiju i uhode.

5. Vodiči do blaga

Dugo se smatralo da osim što crne mačke donose sreću, takođe donose i materijalno bogatstvo. Francuski seljaci su vjerovali da mačka puštena na raskrsnicu na kojoj se ukršta pet ulica može da ih odvede do blaga.

6. Mađioničari za sreću

U južnoj Francuskoj, "matagot" je prema narodnom vjerovanju duh koji može da bude u formi pacova, lisice, psa, krave i drugih životinja. Uglavnom je zao duh, ali kad je u svojoj najčešćoj formi crne mačke, čovjeku tada može da donese materijalnu dobit. Taj oblik se naziva "mačka mađioničar" i ako se duhu pravilno ukaže povjerenje – na primjer dâ mu se prvi zalogaj večere ili mu se namesti udoban krevet za spavanje – on će nagraditi tu osobu bogatstvom i srećom, kaže narodno vjerovanje.

7. Garancija mirne plovidbe

U stara vremena vjerovalo se da crne mačke donose ogromnu sreću i sigurnost da će se moreplovci bezbijedno vratiti s plovidbe. Zbog toga su crne mačke bile toliko skupe da većina moreplovaca nije mogla da ih priušti. Vjerovatno bi im značio jedan "matagot“ da im obezbijedi dovoljno novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije