Svijet životinja

Do tri godine zatvora za ubistvo ptice

Do tri godine zatvora za ubistvo ptice
Do tri godine zatvora za ubistvo ptice

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je Ministartvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izmenilo pravilnik o lovostaju kojim je zabranjen lov na grlice u Srbiji.

Pravilnikom se zabranjuje lov na grlicu do 31. marta 2017. godine, kao i produžetek lovostaja na jarebicu do 31. marta 2016. godine, navedeno je u saopštenju.

Kazne za pojedince koji prekrše zabranu lova je od šest mjeseci do tri godine, a kazne za lovačka udruženja od 5 000 do 30 000 dinara.

Iz Drušva za zaštitu i proučavnje ptica Srbije podsjećaju da su stručnjaci zahtijevali da se grlica trajno izbriše sa liste lovne divljači. Iako zahtjev nije u potpunosti ispunjen, ovo društvo izražava zadovoljstvo što je nakon gotovo 12 godina, promjena tog akta konačno učinjena.

Svjetska unija za zaštitu prirode je u najnovijoj Evropskoj crvenoj listi ptica zvanično svrstala grlicu u kontinentalno ugrožene vrste. Na toj listi, grlica se našla u kategoriji VU, tj. ranjivih.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva korisnike lovišta da usklade sa tom odlukom planove gazdovanja lovištima za naredne dvije godine.

Koalicija nevladinih organizacija "Zvuk ptica" žali što ista odluka nije donesena i za lovostaj na prepelice. Oni su još 2013. godine podnijeli zahtjev da se zabrani lov na te vrste selica. Podsjeća se da je u posljednjih nekoliko decenija, broj prepelica opao zbog upornog krivolova i šverca ubijenih ptica iz Srbije.

Društvo i ova koalicija smatraju da su im inspekcije zaštite životne sredine, lovstva, policija, poljočuvari, pravosudni i carinski organi i carina, kao i sami korisnici lovišta važni saveznici u borbi protiv krivolova, bez obzira na brojna negativna iskustva.

Oni apeluju da se obustava lova na grlicu produži, ali i da se ponovo razmotri prijedlog za zabranu lova na prepelice.

(Prva)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije