Svijet životinja

Dogovoren veliki popis divljih tigrova

Dogovoren veliki popis divljih tigrova
Dogovoren veliki popis divljih tigrova

DAKA - Trinaest zemalja sa populacijom divljih tigrova dogovorile su danas da zajedničkom i sveobuhvatnom akcijom prebroje sve velike mačke na svojim teritorijama kako bi se ustanovilo koliko ih je tačno preostalo i preduzele efikasnije mjere zaštite tih životinja.

Odluka je donijeta na trodnevnoj konferenciji u Daki na kojoj je više od 140 delegata raspravljalo o načinima da se ove veličanstvene životinje spasu od istrebljenja.

Kako prenosi AFP, popis tigrova trebalo bi da se obavi u roku od dvije godine, a njegovi rezultati će zamijeniti sadašnje nepouzdane procjene.

Iako ih je prije samo jednog vijeka bilo više od 100.000, u svijetu danas živi samo, oko 3.200 divljih tigrova.

Lovokrađa, sužavanje prirodnih staništa i ilegalna trgovina divljim životinjama glavni su uzroci ubrzanog nestanka tigrova.

Godine 2010, 13 zemalja sa populacijom tigrova - Bangladeš, Butan, Kina, Kambodža, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Nepal, Rusija, Tajland i Vijetnam, pokrenuli su plan spašavanja tigrova kojim bi njihov broj do 2022. trebalo da se udvostruči.

Na konferenciji je istaknuto da je u pojedinim zemljama, prvenstveno Indiji, Nepalu i Rusiji, zabilježen porast broja tigrova.

Lovokrađa, međutim, i dalje predstavlja krupan problem. Podaci mreže za praćenje trgovine divljim životinjama (TRAFFIC) pokazuju da je najmanje 1.590 tigrova - u prosjeku dva nedeljno, uhvaćeno između januara 2000. i aprila 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije