Svijet životinja

Džek rasel terijer: Najveći glumac među psima

Džek rasel terijer: Najveći glumac među psima
Foto: Ilustracija | Džek rasel terijer: Najveći glumac među psima

Oni su energični, jedinstvenog karaktera, vole igru i dosta fizičke aktivnosti. Ali, izdvojili smo za vas nekoliko zanimljivosti o jedinstvenoj rasi džek rasel terijera koje sigurno niste znali.

Ova rasa dobila je ime po velečasnom svešteniku Džonu Raselu još početkom 19. vijeka. Legenda kaže da je Rasel na koledžu u engleskom gradu Egzeteru vidio mljekara koji sa sobom vodi malog bijelog psa sa tamnim mrljama preko očiju, uspravnih ušiju i repa. Sveštenik je otkupio ovu kerušu, nazvao je Tramp, a ona je postala osnivačica loze džek rasel terijera.

Džek rasel terijeri su sredinom 19. vijeka korišćeni kao mali psi za lov na lisice i traženje plijena. Zapravo, ova rasa ima mnogo talenata, uključujući pronalaženje, agilnost i izvođenje trikova. Džek rasel terijeri su pogodna rasa za agiliti takmičenja, jer su nevjerovatno brzi i okretni.

Ovim terijerima, uz pravilnu negu, životni vijek je u prosjeku između 14 i 20 godina.

Ova rasa može imati glatku, oštru ili izlomljenu dlaku, kratku ili dugačku. Pretežno je bijele boje, sa crnim ili braon "flekama" po tijelu.

Postoji jedna vrsta džek rasel terijera koja je duža od svoje visine, i zove se "kratki džek". Ova "podvrsta" podsjeća na jazavičare i raste do visine od samo 25 - 30 centimetara.

Iako spadaju u male rase, ovi terijeri mogu da skoče i do metar i po u visinu. Zapravo, u odnosu na svoju veličinu, može najviše da skoči od svih rasa. Trenutni rekord za najviši skok jednog džek rasela iznosi 1,98 metara u visini.

Ova rasa vrlo je popularna u filmskoj industriji. Među njima su najpoznatiji Maks koji je tumačio ulogu Majla u filmu "Maska", i Agi koji je glumio u filmskom ostvarenju "Glumac". Agi je za tu ulogu nagrađen "psećim" oskarom.

(zivotinje.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije