Svijet životinja

"Džinovi" koji najavljuju zemljotrese

"Džinovi" koji najavljuju zemljotrese
"Džinovi" koji najavljuju zemljotrese

Riba pojas, čiji latinski naziv glasi Regalecus glesne, jedan od istinskih džinova morskih dubina, o kome naučnici začuđujuće malo znaju, a nedavno je otkrivena na obali mora u Aramoani, na Novom Zelandu.

Duga je tri metra i spada među "sitnije" primjerke svoje vrste, koja može da naraste do 11 metara, piše "Huffington Post".

Međutim, pojava ove ribe se može posmatrati u svjetlu nedavnog razornog zemljotresa u Nepalu. Naime, legenda kaže da ova riba najavljuje zemljotres, a misteriju produbljuje činjenica da je nestala jedan dan nakon što je otkrivena. Pretpostavlja se da žive na dubini od 1.000 metara, ali ponekad isplivaju na površinu da bi došle do hrane. Rijetki video-snimci ovih riba pokazuju da plivaju vertikalno, s glavom okrenutom prema površini, što im, kako se vjeruje, omogućava da bolje vide plijen.

Ovi morski džinovi imaju bizarnu sklonost da amputiraju vlastite dijelove tijela, što se događa više puta u njihovom životu i ne utiče na njihove vitalne organe. Inače, pojava nasukanih riba na obalama je, navodno, oduvijek bila loš znak jer je uvijek prate razorni zemljotresi.

Ovo proročanstvo temelji se na jednoj stogodišnjoj japanskoj legendi, koja rijetke velike ribe povezuje sa zemljotresima. Zapravo, Japanci su još 2010. godine, prije razornih zemljotresa u Čileu i Haitiju, strahovali da bi mogla da ih zadesi katastrofa jer su zabilježili čak 16 nasukivanja i uplitanja ogromnih zmijolikih riba u mreže. Više sličnih slučajeva navodno se dogodilo i nekoliko mjeseci prije cunamija u Japanu 2011. Ranija istraživanja pokazala su kako bi mogla da postoji neka povezanost između neuobičajenog ponašanja određenih životinja i zemljotresa.

Kao primjer se uzima istraživanje koje je 2009. u Italiji sprovodila britanski biolog dr Rejčel Grant, koja je utvrdila da su žabe prije zemljotresa u Lakvili počele iznenadnu seobu - njihov broj je pet dana prije katastrofe neočekivano pao za 96%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije