Svijet životinja

Evropa je najveći ubica ptica

Evropa je najveći ubica ptica
Foto: N.N. | Evropa je najveći ubica ptica

Svake godine oko 25 miliona ptica strada na putevima migracije preko Mediterana, uz to, oko dva miliona ptica je ilegalno ubijeno u sjevernoj i centralnoj Evropi, uključujući i region Kavkaza, pokazuje studija koju je objavila organizacija "BirdLife International". Iznenađujuće je da je većina ptica ubijena "iz zabave", navela je šef tima studije AnLor Broš.

U namjeri da se poboljšaju zakonske regulative i da se poveća pažnja, nelegalna ubistva ptica su glavna tema 12. Konferencije partija o Konvenciji za konzervaciju vrsta divljih životinja koje migriraju (CMS COP12) na Manili na Filipinima. Dok je za većinu ptica Mediteran najsmrtonosniji dio puta, hiljade ptica čije je primarno stanište voda bore se za preživljavanje u dijelovima sjeverne Evrope i na Kavkazu. Samo u Azerbejdžanu godišnje strada oko 900.000 barskih ptica, navodi se u studiji. Grabljivice su najugroženije  čak 51 od 52 vrste pogođene su ilegalnim odstrelom. Čak i u zemljama poput Njemačke broj ubijenih ptica grabljivica ostaje ekstremno visok.

"U Njemačkoj su grabljivice među najugroženijim vrstama  između 50.000 i 100.000 strada svake godine", rekao je njemački ornitolog Peter Bertold.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije