Svijet životinja

I psi mogu biti ljubomorni

I psi mogu biti ljubomorni
I psi mogu biti ljubomorni

SAN DIEGO - Otkriće američkih naučnika najvjerovatnije neće pretjerano iznenaditi vlasnike pasa i ljubitelje kućnih ljubimaca, no prvi su put naučno dokazali da psi, jednako kao i ljudi, mogu biti ljubomorni.

Naučnici sa univerziteta u američkom San Dijegu proveli su istraživanje na osnovu kojeg su zaključili da psi imaju neku vrstu "iskonskog" osjećaja koji je lišen svake složene radnje razmišljanja, baš poput dojenčadi, prenosi Večernji list.

U istraživanje je bilo uključeno 36 pasa koji su posmatrani u njima poznatom okruženju, u domovima u kojima žive sa svojim vlasnicima, pri čemu su ih vlasnici ignorisali i bavili se nekim drugim poslovima.

Konkretno, umjesto sa psima igrali su se s plišanim psom na baterije koji simulira lavež i mahanje repom, zatim sa slikovnicom koja proizvodi različite zvukove, te svjetlećom bundevom za Noć vještica.

Reakcije pasa su bile najburnije kada su vlasnici mazili plišanog psa jer je u tim trenucima čak 78 posto ljubimaca guranjem njuškom pokušalo privući pažnju vlasnika, a trećina ih se pokušala i ugurati između vlasnika i plišanog suparnika.

Na slikovnicu je reagovalo 42 posto posmatranih pasa, a na bundevu 22 posto.

Naučnici smatraju kako su psi u plišanim igračkama prepoznali ozbiljnog suparnika te da su željeli raskinuti njihovu vezu s vlasnikom, što je vrlo slično ponašanju ljubomornih ljudi.

Ne kaže se uzalud - ljubomoran kao pas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije