Svijet životinja

Istraga zbog nasilja nad kravama

Istraga zbog nasilja nad kravama
Foto: Screenshot | Istraga zbog nasilja nad kravama

Pravosuđe na Floridi otvorilo je istragu protiv mljekare "Larson" nakon nedavno objavljenih snimaka u kojima se vidi kako zaposleni šutiraju krave i biju ih metalnim šipkama.

"Vjerujem da ćemo podići krivičnu prijavu po okončanju istrage", rekao je Noel Stiven, šerif okruga Okičobi, u državi Floridi, na konferenciji za novinare.

Video je snimio aktivista Misije za oporavak životinja (ARM) koji je radio na farmi mljekare "Larson" u avgustu, a objavljen je u četvrtak.

"Nadzornici i mljekari su tukli, ubadali i mučili krave muzare metalnim šipkama. Oštri metalni štapovi probadaju i prodiru u tijelo krava", govori narator.

"Zloupotreba sirotih, bespomoćnih krava je tako tužna. Nadam se da će svi umiješani u zlostavljanje biti uhapšeni i osuđeni na 15 godina zatvora za svako pojedinačno zlostavljanje", naveo je komentator na "Vimeu" uz video grupe Boraca za prava životinja.

Ali nisu samo korisnici interneta reagovali.

"Javni supermarketi", najveći poslovni partner "Larson" mljekare, objavio je u četvrtak da obustavlja sve isporuke mlijeka sa farme. Kompanija je dodala u saopštenju da su "šokirani i uznemireni" tretmanom životinja u snimku.

"Takođe smo kontaktirali Odjeljenje agrikulture Floride i oni su nam rekli da će posjetiti mljekaru ’Larson‘ što je prije moguće kako bi osigurali bezbjednost i dobrobit životinja. Mi smo javno posvećeni dobrobiti životinja i fokusirani smo na saradnju sa dobavljačima koji imaju iste ciljeve“, navela je kompanija.

"Larson" mljekara, koju su farmeri Floride proglasili ’dekanom mljekadžija‘ u južnoj Floridi, saopštila je da je zaposleni sa video-snimka već otpušten i da su dvojica drugih radnika pod suspenzijom.

Iako su zvaničnici farme tvrdili da su šokirani snimcima, postavili su pitanje zašto je Grupa za zaštitu životinja iz Majami Biča čekala toliko dugo da prijavi neprimjereno ponašanje.

"Jednako smo zabrinuti zbog načina na koji je ovaj video privukao pažnju. Da nas je taj ’tajni‘ zaposleni obavijestio kad se to desilo, mogli smo ranije da spriječimo zlostavljanje", rekao je vlasnik farme Džejkob Larson.

Larson je optužio Grupu za zaštitu životinja da sprovodi "agendu" i da žele da "istisnu farmere iz posla".

Odgovarajući "Larsonu", Ričard Kouto, osnivač ARM-a, rekao je da grupa nema razloga da napada farmu i da su oni jednostavno htjeli da se uvjere šta se dešava "u tipičnoj, većoj mljekari u državi Floridi".

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije