Svijet životinja

Južnoamerički gušteri ruše "zlatno pravilo" evolucije?

Južnoamerički gušteri ruše "zlatno pravilo" evolucije?
Foto: Dejmijen Esker | Južnoamerički gušteri ruše "zlatno pravilo" evolucije?

Dejmijen Eskere, istraživač s Australijskog nacionalnog univerziteta koji je porijeklom iz Čilea, tvrdi da je došao do istorijskog otkrića koje ruši "zlatno pravilo" evolucije po kojem životinjska vrsta ne može da povrati karakteristiku koju izgubi tokom evolucije.

Australijska državna televizija ABC objavila je na svom sajtu abc.net.au priču o Eskereovom kontroverznom otkriću koje se tiče južnoameričkih guštera.

Navodi se da su gušteri koji su razmnožavali polaganjem jaja tokom evolucije u novom staništu na hladnim vrhovima Anda pretvorili u vrste koje rađaju žive potomke kako bi se prigadili novom okruženju.

Eskere tvrdi da se nekoliko vrsta ovih guštera ponovo vratilo izleganju iz jaja kada su ih naučnici spustili sa planinskih vrhova u toplije predjele.

"Inkubacija jaja nije dovoljno dobra na niskim temperaturama, a naravno da je na planinskim vrhovima Anda prilično hladno. Polaganje jaja u takvom okruženju nije išlo, pa su oni evoluirali tako da rađaju žive mlade. Imamo snažne dokaze koji ukazuju da su oni reevolvirali i da polažu jaja kada se ponovo nasele u toplijim predelima", kaže Eskere.

On dodaje da "nijedan sisar nikada nije reevolvirao polaganje jaja, ali da izgleda da ovi gušteri to čine".

On je u naučnom časopisu "Evolušn" (Evolution) objavio rad u kojem navodi da se "prelazak sa nošenja jaja na rađanje živih mladunaca i ponovo na nošenje jaja smatra izuzetno retkom evolucionom tranzicijom" i podsjetio da je po Doloovom zakonu nepovratnosti izuzetno malo vjerovatno da jedna vrsta povrati karakteristiku koju izgubi tokom evolucije.

"Na primjer, zmije su izgubile udove, pa bi reevolviranje udova bilo veoma malo vjerovatno ili nemoguće. Polaganje jaja spada u među klasične primjere Doloovog zakona", naveo je Eskere, govoreći o principu nazvanom po belgijskom paleontologu francuskog porijekla Luju Dolou.

Ali, evolucionarni biolog s Univerziteta u Melburnu Oliver Grifit, za kojeg ABC navodi da je specijalizovan za trudnoću kod guštera, poručuje da treba biti oprezan u vezi s Eskereovim otkrićem.

"Zaista nam je potrebno da izvršimo dalje eksperimente prije nego što izreknemo tako snažne tvrdnje", kaže Grifit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije