Svijet životinja

Kina troši 1.5 milijardu na ljubimce

Kina troši 1.5 milijardu na ljubimce
Kina troši 1.5 milijardu na ljubimce

Poslednja industrija koja je procvjetala u Kini jeste ona koja se bavi ljubimcima.

Ljubitelji životinja troše milijarde na uljepšavanje i udovoljanje svojim ljubimcima.

Kina ima jednu od najnižih stopi rađanja na svijetu, a sve veći broj parova srednje klase društva bira da svoje vrijeme i novac usmjeri na ljubimce, prije nego na djecu.

Prosječno šangajsko domaćinstvo koje čine četiri mačke i 2 psa košta mjesečno oko 600 dolara za hranu, pijesak i kupke. A tu su godišnji zdravstveni pregledi koji koštaju 245 dolara po ljubimcu, a gdje su kupke u japanskim izvorima i džemperi za zimu?

"Vodim svoje pse i mačke u salon ljepote, ljeti se opuštaju u hladnijim kupkama, a nekada u spa odjeljcima s blatom", kaže Ju.

Ovo nije usamljen slučaj, skoro 7 odsto domaćinstava u Kini ima psa a 2 odsto mačku.

Očekuje se da ova grana u Kini poraste brzo, procjenjujući rast industrije za brigu o ljubimcima za 43 odsto što je blizu 2,2 milijarde dolara u narednih pet godina.

Vlasnici ljubimaca umjesto kuvanja, kupuju superpremijum hranu svojim ljubimcima, na primer kompanija Nestle sa svojim brendom Purina pravi posebne vrste hrane za kinesko tržište, piše B92.

Sve je više salona za najrazličitije tretmane ljubimaca - od akupunkture do kineskih lijekova, boja za krzno od kojih kučući izgledaju kao pande, manikira za pse i mačke, joge za pse poznate pod imenom doga...

Jedan salon čak nudi kinesku masažu i namještanje kostiju kako bi se prevenirao artritis i olakšao bol u kuku - 20 dolara za 15 minuta, piše CNN.

Ju, koja radi pola radnog vremena, kaže da su se ona i njen muž odlučili da nemaju djeci zbog brige o zagađenju, bezbjednosti hrane, javnom redu i akademskih pritisaka.

Srećna je da svoj novac troši na krznene prijatelje, i misli da oko ljubimaca ima mnogo manje posla nego oko djece.

"Ljubimci zaista vraćaju višestruko - ako ste uznemireni, samo ih pozovete i oni su uz vas. Brinuću o ovima dok ne odrastu, a onda ću vjerovatno udomiti još neke", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije