Svijet životinja

Kupuju i iznajmljuju lavove zbog selfija

Kupuju i iznajmljuju lavove zbog selfija
Foto: Ilustracija | Kupuju i iznajmljuju lavove zbog selfija

Policajci koji su u Pariza slučajno našli lavića u jednom "lamborginiju" tokom ovonedjeljne saobraćajne kontrole, spasili su ga od nove bizarne mode: ljudi kupuju ili iznajmljuju mladunce divljih životinja za fotografisanje.

Mladunče koje se zove Putin i Dadu mlađe je od dva mjeseca i vjerovatno bi uginulo od loše brige da policija nije zaustavila luksuzni sportski automobil u ponedjeljak na Šanzelizeu i spasla ga, javlja francuska NVO za zaštitu životinja "30 Millions d’Amis" (30 miliona prijatelja) koja sada brine o njemu.

"Stotine mladunaca su u tom ilegalnom prometu", rekla je predsjednica te fondacije Rea Uten za AP u sredu.

"Možete kupiti mladunče lava za manje para nego što košta pas. Lavić košta 300 evra, a prodaju ih cirkusi. To je stvarno katastrofa, Uzimaju mladunčad samo radi pravljenja 'selfija' koje objavljuju na internetu", rekla je ona i dodala da je ta moda u Francusku stigla iz zemalja Arapskog zaliva.

Bogataši u Zalivu poziraju s mladuncima lava i to u automobilima, a kad mladunci odrastu, samo ih odbace.

Ta NVO sarađuje s jednim azilom u Jordanu, u kome je već više od 30 napuštenih divljih mačaka.

"Strašno je što je to stiglo i u Francusku. Bukvalno smo spasili četiri mladunčeta u posljednjih šest meseci jer kopiraju te tamo (iz Zaliva)", rekla je Utenova.

"Sve se svodi na: 'lajk' i na 'Vidi kako sam poseban'. To je postala prava moda", dodala je ona.

I to ne samo u Francuskoj. Jedan lavić se prilagođava životu u Holandskom centru za velike mačke pošto ga je prošlog mjeseca prolaznik našao u kavezu bačenog u jedno polje. 

Francuska NVO je tužila vozača sportskog automobila koji je uhapšen pošto je policija našla mladunče. Pariska policija je potvrdila i nalaz i hapšenje.

Sportski automobili se često na Šanzelizeu iznajmljuju turistima koji ih uzimaju kratke, "visoko-adrenalinske" vožnje tom čuvenom avenijom i okolnim ulicama.

"To je bio lamborgini, sjajan zeleni lamborgini, a policija je primjetila da je taj čovjek unutra imao lavića. Zaustavili su ga, uzeli mu auto, uzeli mu mladunče i naravno mi smo otišli ​​da ga pruzmemo", rekla je Utenova.

U ranijem slučaju koji je pokrenula NVO "30 miliona prijatelja", francuski sud je na šestomjesečni zatvor osudio lice kod koga je nađen mladunac lava, rekla je Utenova. 

"Bili smo veoma srećni što smo tada pobijedili. Možda će to obeshrabriti druge da to rade", rekla je ona.

Lavić iz "lamborginija" je već treći koji je ta NVO našla za samo mjesec dana i šesta divlja mačka koju je ta NVO našla za manje od godinu dana. Jednu malu lavicu našli su i carinici u kavezu u garaži u gradu Marselju. 

NVO traži poboljšanje državnih mera protiv trgovine divljim životinjama i njihove upotrebe u cirkusima u Francuskoj.

"Cirkusi ih razmnožavaju da bi imali tolike nove mladunce. Ta mladunčad se nalaze na internetu... Stvarno je to veliki problem", rekla je Utenova.

Mladunče iz "lamborginija" je u osnovi dobro, iako je pregled veterinara pokazao da je slabo, ima problem s jednom šapom i slomljen mu je rep, objavila je NVO.

Lavić je sada u karantinu u velikom parku za divlje mačke istočno od Pariza i kasnije će dospjeti u društvo dva mladunca koje je NVO spasila u oktobru. Tada će vjerovatno sve troje biti poslati u jedan veliki park u Južnoj Africi, gde su već tri lava spasena ranije u Francuskoj.

"Imamo plan da ih pregrupišemo i da stvarno steknu porodicu", rekla je Utenova.

"Nekako ćemo napraviti malu grupu od šest beba, pariskih beba", zaključila je.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije