Svijet životinja

Leptiru izvršila "transplantaciju krila" kako bi mogao da leti

Leptiru izvršila "transplantaciju krila" kako bi mogao da leti
Foto: Facebook | Leptiru izvršila "transplantaciju krila" kako bi mogao da leti

Uzrečica da ćeš čovjekovu pravu narav najbolje vidjeti ako posmatraš kako se ponaša prema slabijima od sebe u slučaju Romi Mekloski iz Džordžije u SAD-u potpuno dolazi do izražaja.

Kostimograf i zaljubljenica u leptire na Facebooku je podijelila neobično iskustvo. Njena ljubav prema leptirima proizlazi iz duboke porodične tragedije. Naime, prije nekoliko godina njena je majka oboljela od karcinoma i preminula, piše "distractify.com".

Prije smrti rekla joj je da se ne boji jer će uvijek biti s njom i paziti na nju. Kad god vidi leptira, to će biti ona i na taj način će joj dati do znanja koliko je voli, kazala joj je mama.

Romi nije mogla da zaboravi majčine riječi i stoga je počela da uzima gusjenice koje bi pronašla na ulici i sklanjala ih u svom domu kako ih ne bi pojele ptice i drugi predatori.

Preuredila je poseban dio kuće kako bi gusjenice ondje mogle da prođu preobražavanje i postanu predivni leptiri.

Kad preobražavanje završi, Romi leptire pušta na slobodu u prirodu.

Na taj je način pomogla stotinama gusjenica da postanu predivni leptiri, ali jedna mala gusjenica je imala problema. Nakon preobražavanja leptirić je imao deformisano i oštećeno desno krilo. To je značilo da u prirodi ne bi nikako mogao da opstane.

Romi se nije mogla pomiriti s takvim scenarijem, pa je na internetu naučila kako da popravi oštećena krila leptira.

Postupak je snimala i sve je podijelila na društvenim mrežama. Najprije je uzela tanku žicu vješalice te njome leptirića nježno pritisnula kako se tokom zahvata ne bi mogao micati.

Potom je odstranila oštećeni dio krila. Navodno, napisala je ona, leptiri u krilima nemaju nervnih završetaka pa ih takav postupak ne boli.

Zatim je na oštećeno krilo ljepilom pričvrstila protezu. Riječ je, zapravo, o krilu drugog leptira, kako je objasnila u postu.

"Prije nekoliko dana izgubila sam leptiricu, uginula je. Srce mi se slomilo jer sam mislila da nije ispunila svoju svrhu na ovom svijetu. Čudno kako ti život pokaže da postoji plan za sve. Ona je dala predivan dar ovom mališi koji je sada dobio priliku da poleti", napisala je Romi, prenosi "24sata.hr".

Kada se uvjerila da je krilo dobro učvršćeno i da neće ispasti tokom leta, odlučila je da leptira puste na slobodu.

Bila je presretna kada je vidjela da njen leptir slobodno leti.

Romi je navikla za kostime izrađivati sitne vezene detalje, pa joj nije bio problem da se pozabavi delikatnim leptirovim krilcem. Od srca je zahvalila svima koji su je u tom postupku ohrabrili i podržali. Dodala je da je leptir bio star svega tri dana te da je sretna što je priča dobro završila.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije