Svijet životinja

Nakon 250 godina prvi put primećen divlji bizon - i odmah ubijen

Nakon 250 godina prvi put primećen divlji bizon - i odmah ubijen
Foto: Ilustracija | Nakon 250 godina prvi put primećen divlji bizon - i odmah ubijen

Svjetska fondacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je da će pokrenuti tužbu protiv zvaničnika u istočnoj Njemačkoj koji su naredili lovcima da pucaju na divljeg bizona čiji je posljednji živi primerak viđen prije 250 godina.

Policija navodi da je jedan muškarac primijetio bizona 13. septembra u blizini reke Odre u Lebusu, gradu smještenom 88 kilometara istočno od Berlina.

Lokalni zvaničnici zatim su donijeli odluku da se bizon ubije, uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po bezbjednost zajednice.

"Oslobađanje strogo zaštićene životinje koja ne predstavlja potencijalnu pretnju je krivično djelo", rekao je glavni oficir za zaštitu prirode Svjetske fondacije Kristof Hajnrih.

"Nakon više od 250 godina, divlji bizon je opet primećen u Njemačkoj, i vlasti nisu mogle da smisle ništa drugo, osim da ga ubiju", dodao je Hajnrih.

Na sajtu Svetske fondacije za zaštitu prirode navodi se da "ponašanje bizona svojstveno njegovoj vrsti ne predstavlja prijetnju po ljude", kao i da su "svi dosadašnji projekti u Poljskoj, koji uključuju divlje bizone, uspješno sprovedeni".

Vjeruje se da se bizon obreo u Njemačkoj nakon što je odlutao iz poljskog nacionalnog parka "Ujście Warty", smeštenog na granici između te dvije zemlje.

Evropski bizon, najveći biljojed na kontinentu, smatra se osjetljivom vrstom i nalazi se na crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Iako se nekada mogao naći širom zapadne, centralne i jugoistočne Evrope, do kraja 19. vijeka preživjele su samo dvije populacije ove vrste - u Bjaloveškoj šumi na poljsko-beloruskoj granici i u zapadnom Kavkazu.

Posljednji primjerak evropskog bizona uginuo je u divljini 1927. godine, a pokušaji da se ponovo vrati u prirodu sprovedeni su u Poljskoj, Litvaniji, Belorusiji, Ukrajini, Rusiji i Slovačkoj.

Danas živi u zatočeništvu u više od 30 zemalja svijeta, prenosi Independent.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije