Svijet životinja

Nastavak ljubavne sage o rodama: Fata ponovo doletjela, a dočekao je Suljo

Nastavak ljubavne sage o rodama: Fata ponovo doletjela, a dočekao je Suljo
Foto: N.N. | Nastavljena ljubavna saga o rodama Fati i Sulji

SANSKI MOST - Ženka rode, koju su mještani sela Trnova, nadomak Sanskog Mosta, odmila nazvali Fata, vratila se nakon nekoliko mjeseci u svoje gnijezdo koje se nalazi na samom vrhu električnog stuba, odmah pored jedine trgovine u tom selu.

Podsjećamo, "Nezavisne" su ranije pisale o tragičnoj ljubavi para roda, kada je Fatinog životnog saputnika, mužjaka Muju, ubila struja u trenutku kad je nesretno sletio na žicu obližnjeg dalekovoda. Ženka je tada, uzaludno, nekoliko sedmica čekala partnera, a potom odletjela u nepoznatom pravcu i dugo se nije vraćala. Mještani kažu kako se Fata nedavno pojavila i da je dane provela u popravljanju gnijezda, a ono što je zanimljivo, u njenoj blizini pojavio se drugi mužjak, kojem su mještani odmah dali ime Suljo.

"Za sada mu Fata ne dozvoljava da boravi s njom u gnijezdu i on vrijeme provodi na obližnjim krovovima. Kako će se stvari dalje razvijati, ne znamo, ali po svoj prilici on će se Fati privaliti u gajbu", šaljivo kažu mještani za "Nezavisne", sumnjajući da ženka priprema gnijezdo kako bi položila jaja.

To potkrepljuju time da se, iako ženka još odbija mužjaka od gnijezda, obje rode često mogu vidjeti kako zajedno lete iznad obližnjih polja uz rijeku Sanu u potrazi za hranom.

I pored žala za Mujom, mještani se raduju novoj ljubavnoj priči između ptica koje su već odavno postale miljenici sela. One su se potpuno odomaćile i nimalo se ne plaše ljudi, a njihovo gnijezdo je svega nekoliko metara iznad najprometnijeg dijela sela. Ornitolozi kažu kako sezona razmnožavanja bijelih roda počinje u proljeće, kada se prvi mužjaci vrate s juga, a nedugo potom im se pridružuju ženke. Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju, kako bi očvrsnuli svoju vezu. Ljubavna veza među rodama je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije