Svijet životinja

Nekoliko načina da "nasmijete" svoje ljubimce

Nekoliko načina da "nasmijete" svoje ljubimce
Foto: Ilustracija | Nekoliko načina da "nasmijete" svoje ljubimce
N.N.

Evo nekoliko prijedloga kako da svojim mezimcima "izmamite osmijeh na lice".

Zakažite vrijeme za igru. Psi obožavaju igru. Tačno je da svi imamo sve manje vremena, ali možemo da nađemo deset minuta dnevno za kratku sesiju bacanja lopte ili štapa, ili za igru sa skrivanjem poslastica po kući. Zajedničko vrijeme učvrstiće vaš odnos, ali i doprinijeti da se i vi dobro osjećate.

Uvijek koristite srećan, prijateljski glas kad dozivate svog psa. Da li se vi rado odazivate kad vas neko pozove ljutitim glasom? Naravno da ne.

Budite dosljedni. Zamislite koliko je zbunjujuća ova scena: kad dođete kući pas skoči na vas, a vi ga ignorišete ili čak nesvjesno nagradite. Međutim, kad vaša mama dođe, vi se ljutite kad pas skoči na nju. Zbunjujuće? Možete da se kladite. Psi žele da nam udovolje. Pomozimo im tako što ćemo biti dosljedni.

Držite se rasporeda. Psi su robovi navike. Poštovanje rasporeda čini ih srećnim. Takođe, hrana je jedno od njihovih najvećih zadovoljstava, potrudite se da ga hranite redovno i dobro.

Ostavite telefon. Svi mi ovo ponekad radimo – dok smo u društvu psa, bilo u šetnji, dnevnoj sobi ili u parku, sva naša pažnja usmjerena je na telefon. Pokušajte da telefon ostavite kod kuće ili barem isključite tonove tokom šetnje.

Uvjerite se da pas dovoljno vježba. Mnogi problemi s ponašanjem su rezultat dosade. Postarajte se da pas dobro protegne noge, oslobodi se viška energije i promuva se u spoljašnjem svijetu. Ni vi ne biste voljeli da ste zatvoreni u kući po čitav dan.

Uvjerite se da pas ima nekoliko udobnih i prijatnih mjesta na kojima može da se opusti, gdje je ušuškan i zaštićen od članova porodice i buke. Psi provode veliki dio dana spavajući, pa se postarajte da imaju mjesto na kome mogu da se odmore nesmetano. To se posebno odnosi na starije ljubimce.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije