Svijet životinja

Njemačka smanjuje rastuću populaciju vukova

Njemačka smanjuje rastuću populaciju vukova
Foto: N.N. | Njemačka smanjuje rastuću populaciju vukova

BERLIN - Njemačka ministarka poljoprivrede Julija Kleker namjerava da ublaži ograničenja kad je riječ o ubijanju vukova, kako bi se smanjila njihova rastuća populacija koja ugrožava ovce i koze.

Populacija vukova će, po svoj prilici, rasti za 30 odsto godišnje, navedeno je na sajtu Ministarstva, ali se istovremeno ukazuje da je ovaj izuzetan uspijeh u očuvanju vrsta - pretnja za one koji uzgajaju životinje na farmi, prenosi Rojters.

Vukovi su prije 100 godina nestali u Njemačkoj pošto su ih mnogi ubijali, delimično zato što su simboli podmuklosti i opasnosti u njemačkom folkloru, ali i zbog toga što napadaju životinje na farmama, pa čak i ljude, napominje britanska agencija.

Međutim, vratili su se i sada ih ima širom zemlje, a Ministarstvo poljoprivrede navodi da više od 600 vukova trenutno tumara severnim pojasom, od granice sa Poljskom i Češkom Repulikom do holandske granice.

Vukovi su, prema podacima Ministarstva, usmrtili više od 1.000 životinja na farmama 2016. godine, dok se farmeri žale da su im životinje ugrožene, a lovci - da im vukovi proždiru lovinu i čak oštećuju drveće.

S druge strane, grupe koje se zalažu za zaštitu životinja i biodiverzitet smatraju svetom zakonsku zaštitu vukova.

Upravljanje vučjom populacijom je političko pitanje i čak je postojala klauzula o potrebi za izradom strategije o vukovima u prošlogodišnjem koalicionom sporazumu koji su potpisali konzervativci kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate.

Trenutno, njemački farmeri imaju pravo na odštetu za životinje sa farme koje postanu vučji plijen, kao i na subvencije za električne ograde radi zaštite od vukova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije