Svijet životinja

Nosorozi se vraćaju u park prirode u Ruandi

Nosorozi se vraćaju u park prirode u Ruandi
Nosorozi se vraćaju u park prirode u Ruandi

Dvadesetak crnih nosoroga iz Južnoafričke Republike biće prebačeno u Ruandu, u park Akagera, prvi put nakon istrebljenja te vrste u zemlji prije deset godina, saopštila je organizacija koja vodi taj park.

Organizacija Africa Parks radi na prebacivanju iz Južnoafričke Republike početne populacije od oko 20 crnih istočnoafričkih nosoroga u nacionalni park Akagera u Ruandi. Taj povratak će se odvijati tokom prve dvije sedmice maja, precizira se u saopštenju. Crnom nosorogu, jednoj od podvrsta afričkog nosoroga, prijeti kritična opasnost istrebljenja, prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode.

Tokom 70-ih godina prošlog vijeka u parku Akgera je živjelo pedesetak crnih nosoroga, ali zbog krivolova vrsta je potpuno nestala 2007. u toj zemlji, prema saopštenju. Prije prebacivanja nosoroga funkcioneri parka su pokrenuli niz mjera koje finansira Fondacija Hauvarda Bafeta, sina američkog milionera Vorena Bafeta, kako bi se jamčila sigurnost i dobrobit nosoroga.

U julu 2015. Ruanda je već vratila lavove u Akageru, 15 godina nakon njihovog nestanka. Predatori su desetkovani nekoliko godina nakon genocida 1994. tokom povratka ruandskih izbjeglica koji su zauzeli dio parka i koji su istrijebili lavove kako bi zaštitili svoju stoku.

Prema podacima African Parks, crnih istočnoafričkih nosoroga u svijetu u divljini ima oko hiljadu primjeraka, od ukupno manje od 5.000 crnih nosoroga. Povratkom nosoroga, taj prirodni rezervat koji je 2016. imao više od 36.000 posjetioca, imaće pet velikih stanovnika, slonove, nosoroge, lavove, leoparde i bivole.

(HRT)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije