Svijet životinja

Pametni delfini: Kad se umore prevoze se na kitovima (VIDEO)

Pametni delfini: Kad se umore prevoze se na kitovima (VIDEO)
Pametni delfini: Kad se umore prevoze se na kitovima (VIDEO)

Duž obala Havaja kitovi i delfini razvili su poseban oblik prijateljstva, koji je još jednom potvrdio koliko su ove prekrasne životinje inteligentne. Neobičan odnos dvaju vrsta prva je uočila morska biologinja Lori Mazzuca, koja je fotografisala njihovu međusobnu interakciju.

“Posmatrala sam ih kako se igraju. Delfin se popeo grbavom kitu na prednji dio tijela i nastojao se što duže tu zadržati. Potom bi se, kao na toboganu, spustio niz njegova leđa pa snažno zaplivao da uhvati još jednu vožnju”, opisala je biologinja.

Ovakvo surfanje delfina na kitovima nije izolovan događaj. Iako su naučnici u početku otklonili da je riječ o ustaljenom obrascu ponašanja, uskoro su se počele pojavljivati brojne fotografije i video bilješke, na kojima su i drugi delfini činili isto.

Na Facebook profilu The Whale And Dolphin People Project zahuktala se znaučna rasprava o ovom pitanju.

Trener delfina Keren Ramirez takođe smatra kako je riječ o igri, međutim pojašnjava da ovakvo ponašanje napokon može objasniti zašto ti predivni morski sisavci uvijek jure za brodicama.

“Prema opisu, zasigurno je riječ o igri, ali vjeruje se kako su tu igru delfini primjenili i na naše brodove, čije pramce uvijek nastoje uloviti”, objasnila je.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije