Svijet životinja

Panda lažirala trudnoću da bi dobila više hrane i klimu

Panda lažirala trudnoću da bi dobila više hrane i klimu
Panda lažirala trudnoću da bi dobila više hrane i klimu

Juan Juan, 11-godišnja panda u zoološkom vrtu Taipei, napravila je pravu pometnju među tamošnjim timariteljima koji su uvjereni kako je ona lažirala trudnoću kako bi je premjestili u klimatizovani prostor i dali joj više hrane.

Timaritelji su mislili da je panda trudna jer je pokazivala znakove trudnoće koji uključuju gubitak apetita, zadebljanje materice i povećani nivo progesterona, navodi se u novinama China Daily. Nakon što su stručnjaci napravili ultrazvuk, utvrdili su kako Juan Juan ipak nije trudna.

Trudne pande, i one koje će postati buduće majke, često se prebacuju u ugodniji prostor kroz određeni vremenski period i dobijaju puno više hrane i pažnje, a kineski naučnici smatraju da je Juan Juan prilagodila svoje ponašanje kako bi dobila sličan tretman kao i trudne pande.

Ovo nije prvi slučaj da pande lažiraju trudnoću jer se slična stvar dogodila prošlog avgusta kada je Ai Hin iz Čengund centra za uzgoj i istraživanja prevarila uzgajivače trudnoćom kako bi dobila više hrane i pažnje.

Vu Kongju, stručnjak Čengund centra, rekao je za državnu medijsku agenciju kako vjeruje da neke pande koriste priliku da dobiju jednaki tretman kao druge koje su trudne.

"Nakon pokazivanja prednatalnih znakova, buduće majke se premještaju u prostorije s klimom i stalnom brigom", navodi Vu. "One takođe dobijaju puno više bambusa, voća i ostale hrane, pa neke pametne pande shvate to i odluče iskoristiti priliku da poboljšaju uslove i način života."

Juan Juan, koja je rodila prvog muškog mladunca pande u julu 2013, darovana je tajpeškom zoološkom vrtu u decembru 2008. zajedno s njenim muškim partnerom Tuan Taunom, a njihova imena zajedno čine pojam "ujedinjenje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije