Svijet životinja

Pas heroj uživa u penziji

Pas heroj uživa u penziji
Pas heroj uživa u penziji

Vojni psi trenirani za otkrivanje eksploziva, koji su spasili hiljade života, dobili su za svoju hrabrost najveće priznanje od britanske dobrotvorne organizacije za zaštitu životinja.

Među njima je i njemački ovčar Luka. Šest godina aktivne službe i više od 400 patrola, Luka je po svim mjerilima časno i odano služila svojoj zemlji, piše Voice Of America.

Ona je trenirana da nanjuši oružje i eksploziv i zaštiti živote hiljada američkih i savezničkih vojnika.

Njen trener, američki marinac Kristofer Vilingam, bio je s njom u Iraku i Avganistanu: "Ona je nevjerovatno pametna i odana. Mislio sam da je dobro poznajem, ali kada ste s psom u ratnom okruženju i s njima ste danonoćno sedam mjeseci, tek tada postanete svjesni dubine povezanosti psa i njegovog vlasnika."

Luka je posao obavljala fantastično i u patrolama u kojima je ona bila nije bilo nijedne ljudske žrtve. Tokom njene posljednje misije u martu 2012. otkrila je bombu kraj puta tešku 14 kilograma. Dok je tragala dalje, eksplodirala je druga bomba. U eksploziji Luka je izgubila lijevu šapu i zadobila ozbiljne opekotine grudnog koša.

Njen trener i saborac je tada bio desetar Huan Rodrigez: "Vidio sam Luku, pritrčao sam i povezao ranu. Govorio sam joj: Ne brini, Luka, sve će biti u redu. Oporavićeš se."

U roku od deset minuta Luka je helikopterom za evakuaciju bila prebačena u bolnicu gdje je operisana. Noga joj je amputirana, ali se od ostalih povreda kasnije potpuno oporavila. Dvanaestogodišnja Luka je sada "u penziji" i živi u Kaliforniji sa Vilingamom.

Marinac i Luka su zajedno otputovali u London gdje je od britanske dobrotvorne organizacije PDSA Luka dobila odlikovanje za hrabrost u borbi. Luka je 67. dobitnica odlikovanja organizacije PDSA, koja je ustanovljena još 1943. pred kraj Drugog svjetskog rata.

"Ono što je najvažnije je da Luka uživa u svom životu. Odmara, izležava se na kauču i umjesto na bojno polje ide u porodične šetnje", navodi Vilingam.

Jednostavno rečeno, heroj Luka danas uživa u zasluženoj penziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije