Svijet životinja

Pet razloga zašto su mješanci bolji od rasnih pasa

Pet razloga zašto su mješanci bolji od rasnih pasa
Foto: N.N. | Pet razloga zašto su mješanci bolji od rasnih pasa

Svaki pas zaslužuje ljubav, topao dom i dobrog vlasnika. A upravo o tome sanjaju i psi koji žive u azilima i skloništima, kao i oni nezbrinuti, od kojih su većina mješanci.

 

U njima možda ne teče "plava krv", ali i mješanci su i te kako posebni i čarobni psi!

 1. Ne postoje dva ista mješanca

Kod čistokrvnih pasa važno je da je svako novo leglo izgledom i temperamentom jednakog kvaliteta. Mješanci su pak svi drugačiji pa je time i svaki mješanac jedinstven. Osim toga, kada želite da udomite psa iz skloništa, tamo će vas dočekati raznolikiji izbor nego kod uzgajivača.

2. Mješanci su fleksibilniji od čistokrvnih pasa

Čistokrvni psi već imaju određenu narav zbog čega se preporučuje da ih odgajate i trenirate na određeni način, dok su psi mješanci mnogo fleksibilniji kad je riječ o tome. Osim toga, lakše se prilagođavaju na različita domaćinstva i uslove života, dok čistokrvni psi imaju specifične urođene veštine i nekima vi morate da se prilagodite.

3. I mješanci mogu da idu na takmičenja

Postoje takmičenja u kojima učestvuju psi mešanci, kao što su takmičenja u okretnosti, poslušnosti, takmičenja pasa tragača i spasilaca...

4. Mogu da se treniraju za rad u spasilačkim i sličnim službama

Rad u spasilačkim i sličnim službama, kao što je policija, više nije rezervisan samo za čistokrvne pse. I mješanci su jednako sposobni za vrhunsko treniranje i izvršavanje hvale vrijednih akcija poput spasavanja ljudskih života.

5. U novu porodicu dolaze već istrenirani

Mnogi mješanci koji se nalaze u skloništima već su imali porodicu u kojoj su naučili gde (ne) smiju da vrše nuždu, slušaju naredbe ili su, na primjer, naučeni na život u manjim domovima. A to je veliki plus.

(NN/stil.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije