Svijet životinja

Pijani, halapljivi golub ptica godine

Pijani, halapljivi golub ptica godine
Foto: N.N. | Pijani, halapljivi golub ptica godine

Šumski golub zelene i bronzane boje koji ima strast prema fermentisanom voću je proglašen pticom 2018. godine na Novom Zelandu.

Kereru je endemska vrsta u ovoj državi i može se pronaći i na sjevernim i na južnim ostrvima, kako u gradovima, tako i u ruralnijim područjima. Iako je ova ptica samotnjačke prirode, kereru golub je zaslužio titulu najpijanije ptice Novog Zelanda".

Kereru golubovi često padaju sa drveća nakon što pojedu previše voća koje truli.

Tokom ljeta, kada je sezona voća, pijane golubove ponekad odvode u centre divljeg života kako bi se otrijeznili.

Grupa za očuvanje životinjskih vrsta "Forest and Bird" je opisala kereru golubove kao "nespretne, pijane, halapljive i glamurozne".

Ova vrsta nije ugrožena, ali često je napadaju predatori kao što su mačke, a i često se bore sa oposumima za hranu.

Kereru igraju ključnu ulogu u rasijavanju sjemena nekih poznatih biljaka na Novom Zelandu kao što su karaka, miro i taraire, upravo zato što su jedna od rijetkih vrsta koja može progutati cijelu voćku. Kereru golub je bio očigledni pobjednik glasanja za pticu godine sa osvojenih 5.883 glasa.

Kakapo papagaj je bio na drugom mjestu sa osvojenih 3.772 glasa, a vrsta kaki, veoma rijetka ptica koja se uzgaja u zatočeništvu, bila je na trećem mjestu sa 2.995 glasova.

Ovo takmičenje je osnovala organizacija "Forest and Bird", a ovo je 14. godina kako se održava. Nijedna vrsta nije pobijedila dva puta, a ove godine je primijećen najveći broj glasača dosad, nešto više od 48.000. 

Pobjednik takmičenja, kereru, prije nekoliko godina je lovljen zbog mesa i perja, ali sada je zaštićen zakonom i ilegalno je ubijati ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije