Svijet životinja

Pokrenuta istraga o smrti lava Cecila

Pokrenuta istraga o smrti lava Cecila
Pokrenuta istraga o smrti lava Cecila

Američke vlasti za zaštitu životinja pokrenule su istragu o smrti glasovitog lava Cecila u Zimbabveu kog je ubio američki zubar, koji se u četvrtak pritajio kako bi pobjegao od osude međunarodne javnosti.

"Istražujemo o smrti lava Cecila. Ići ćemo gdje nas odvedu činjenice. Tražimo od doktora Valtera Palmera, ili njegovog zastupnika, da odmah stupi u vezu s USFWS-om", poručila je na Twitteru ova Američka služba za ribe i divlje životinje, vladina agencija za očuvanje, zaštitu i razvoj života u divljini u Sjedinjenim Državama.

Javnost, anonimni građani i slavne osobe, insistiraju na pokretanje sudskog postupka u Sjedinjenim Državama. Peticiju kojom se traži pravda za Cecila potpisalo je dosad više od 800.000 ljudi.

Valter Palmer, lovac na životinjske trofeje, ubio je Cecila početkom jula, pošto je tu trinaestogodišnju divlju mačku, s neobičnom crnom grivom, uhvatio izvan nacionalnog parka Hvange, gdje je bio zaštićen. Ranjen je strijelom, a tek nakon 40 sati je dokrajčen, puškom, obezglavljen i raskomadan.

Zimbabveansko pravosuđe traži dvije osobe umiješane u lov koji je zubara iz Minesote stajao 50.000 dolara: za organizatora safarija Tea Bronkhorsta, koji je u srijedu optužen zbog toga što "nije spriječio nezakonit lov" i za Honesta Ndlovua, vlasnika imanja na kojem je pronađena Cecilova strvina, kom je u četvrtak odloženo saslušanje.

 

U četvrtak su se na društvenim mrežama u Sjedinjenim Državama nizale donacije, pozivi i kampanje za pomoć ugroženim divljim mačkama, nakon Cecilove smrti koja je zgrozila svijet.

 

Nakon apela Džiimija Kimela, slavnog voditelja na ABC-u, desetine hiljada dolara obećani su odjelu oxfordskog Univerziteta za istraživanje i očuvanje faune koji je proučavao Cecila.

 

Ljutiti voditelj je, nazvavši zubara "najomraženijim Amerikancem", pozvao građane da doniraju sredstva za britanske naučnike kako bismo "barem pokazali svijetu da svi Amerikanci nisu kao ova budala".

 

Informativni portal “The Wrap” piše, prenoseći ABC, da je u nepuna 24 sata prikupljeno 150.000 dolara.

 

“U srijedu je glumac i bivši kalifornijski guverner Arnold Švarceneger obećao 10.000 dolara za našu kampanju”, rekao je potpredsjednik programa “National Geofraphic”, Aleks Moen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije