Svijet životinja

Položaj spavanja otkriva zanimljive stvari o vašem psu

Položaj spavanja otkriva zanimljive stvari o vašem psu
Foto: Ilustracija | Položaj spavanja otkriva zanimljive stvari o vašem psu
N.N.

Psi velik dio dana provedu spavajući. Međutim, jeste li se ikad zapitali šta položaj u kojem spava govori o vašem psu?

Spavanje postrance, na trbuščiću ili na leđima ponekad je trenutni izbor psa, ali i fizički pokazatelj koji otkriva karakter i navike psa

Spavanje na boku

Ako vaš ljubimac ima naviku spavati na boku, znači da se osjeća ugodno u okolini koja ga okružuje. Ovakav požaj spavanja otkriva da se pas osjeća sigurno i blagoslovljeno što je u vašem domu i društvu. Osim toga, ima veliku količinu povjerenja u vas. Pas koji spava na boku sretan je pas i odan svome vlasniku.

Spavanje u sklupčanom položaju dok su šape ispod tijela, a rep dodiruje glavu.

Položaj lisice najčešći je položaj za spavanje među psima. Njihove su šape udobno ušuškane ispod tijela, a rep ostaje uzduž tijela, odnosno, dodiruje mu glavu.

Ovako sklupčan, vaš pas prirodno zadržava tjelesnu temperaturu i štiti svoje udove, glavu, vrat i sve vitalne organe. Psi koji spavaju u ovom položaju nježni su, umiljati i prijateljski raspoloženi.

Spavanje na trbuhu s ispružene sve četiri noge, a glava dodiruje pod

Mnogi psi spavaju na trbuhu, ali ''super'' psi su vjerovatno najslađi među njima. S ispružene sve četiri noge i glavom koja dodiruje tlo, psi u ovom položaju izgledaju kao da lete. Ovaj položaj olakšava psima brzu reakciju, odnosno brzo ustajanje i akciju. Psi koji spavaju u ovom položaju imaju puno energije i vrlo su živahni.

Spavanje na leđima s nogama ispruženim u zrak

Iako ovaj položaj izgleda malo čudno, to nije nikakav razlog za brigu. To samo znači da su vrlo sigurni u sebe i da se osjećaju sigurno u vlastitom okruženju. Spavanje na leđima jedan je od položaja za spavanje u kojem su psi najranjiviji, a oni psi koji tako spavaju obično su vrlo opušteni u svome domu.

Spavanje na trbuhu, dok je prednji dio tijela savijen na jednu stranu

Psi koji spavaju u ovom položaju ne mogu biti opušteni, jer su im mišići previše napeti da bi im dopustili da uđu u REM fazu sna. No ne morate se brinuti. To ne znači da vaš pas nije opušten dok je budan. Štoviše, može imati puno energije i biti avanturistički raspložen za akciju i zabavu u svakom trenutku. Ljubimci koji spavaju na trbuhu vrlo su nježni, a ujedno malo i plašljivi.

Spavanje na leđima dok su mu stražnje noge u vazduhu

Mnogi psi koji spavaju u kući zauzimaju položaj kao da su se onesvijestili. Pas koji leži na leđima na taj način pomažu sami sebi sniziti temperaturu tijela. Psi koji troše puno energije tokom dana, ili koji su jako zagrijani, neće spavati na leđima.

Osim toga, ako se vaš pas osjeća sigurno i opušteno, spavaće na leđima i pritom će noge dići u zrak. Psi koji spavaju u ovom položaju vrlo su sigurni u sebe i takođe se lako prilagođavaju novim i drugačijim situacijama.

(NN/zadovoljna.hr)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije