Svijet životinja

Prebrojavaju ptice u RS

Prebrojavaju ptice u RS
Prebrojavaju ptice u RS

BANJALUKA U Republici Srpskoj tokom januara vrši se Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica močvarica na području rijeke Bosne, Save, Vrbasa, te na ribnjacima, jezerima, močvarama i barama, a na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa, saopšteno je iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke.

Iz ovog društva navode da su ptice močvarice sve ugroženija grupa zbog uništavanja vodenih staništa širom svijeta, a njihovim januarskim brojanjem pokušava se utvrditi reprezentativni dio populacije svake od tih vrsta. 

Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa je međunarodni program koji se od 1967. godine sprovodi prema smjernicama međunarodne organizacije "Vetlends internešnel. 

Međunarodno prebrojavanje ptica vodenih staništa počelo je u cijeloj BiH, kao i do sada, početkom januara i obavlja se već nekoliko godina unazad.

Tokom prebrojavanja - jednog od najstarijih monitoringa živog svijeta na planeti, broje se određene vrste vodenih ptica koje zimuju na našim vodama, tačnije divljih vrsta ptica poput labudova, pataka, čaplji, gnjuraca, vranaca, galebova, pa i ptica grabljivica životom vezanih za vodu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije