Svijet životinja

Proljeće je blizu: Roda Prvoje doletjela u Taraš

Proljeće je blizu: Roda Prvoje doletjela u Taraš
Foto: Ilustracija | Roda Prvoje se vratio: Vjesnik proljeća doletio u Taraš

Ako sumnjate da vas sunce napolju "laže" da je proljeće blizu, ne brinite, rode ne lažu. Mužjak bijele rode, koga su u Tarašu - evropskom selu roda - nazvali Prvoje, šestu godinu za redom prvi se vratio u to selo.

Aleksandra Marovac Cucić, iz Udruženja taraških roda, kaže da je Prvoje stigao u nedjelju u kasnim popodnevnim satima, najprije je sletio na svoje sadašnje gnijezdo, obišao nekadašnje i odletio do bare Rogozare koja je usljed topljenja snijega i padavina ponovo dobila oblik bare.

Članovi tog udruženja, ukazala je Marovac Cucić, bili su zabrinuti za njegov život, jer se Prvoje prošle godine vratio 4. marta, a prije toga 1. marta, posebno zbog svakodnevnih ružnih vijesti koje stižu iz Libana, njegove zimske domovine.

Tamo su sve češći slučajevi nemilosrdnog ubijanja roda i drugih vrsta ptica migranata tokom seobe iznad te zemlje zbog zabave i trofejnog lova.

Podsjetila je da su "Taraške rode" među 52 organizacije iz 28 država koje su uputile grupni apel vlastima Libana, a koje, poslije toga, sprovode strožiju primjenu Zakona o lovu i krivolovu.

Marovac Cucić je kazala da ako još neka roda stigne do srijede 14. marta, moći će da prisustvuje proslavi povodom njihovog povratka koju "Taraške rode" organizuju u saradnji sa lokalnom osnovnom školom "Svetozar Marković - Toza".

(Mondo.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije