Svijet životinja

Psi mogu nepogrešivo da nanjuše neke bolesti

Psi mogu nepogrešivo da nanjuše neke bolesti
Foto: N.N. | Psi mogu nepogrješivo da nanjuše neke bolesti

Već su rađena naučna istraživanja koja pokazuju da psi mogu da namirišu bolesti kod ljudi, ali sada je definitivno ustanovljena lista oboljenja koju pseći njuh može da osjeti, piše gheguardian.com.

Malarija

Prošle nedjelje naučnici su dokazali da je dovoljno da pas pomiriše nečije čarape da bi znao da on ima malariju. Poslije samo par mjeseci treninga labrador i labrador-retriver su mogli iz mase da izdvoje bolesnu djecu.

Rak prostate

Još 2015, jedno italijansko istraživanje je pokazalo da ukoliko trenirate pse da osjete određene hemikalije, oni mogu da predvide rak prostate. Naime, u okviru eksperimenta dresirana su dva njemačka ovčara da namirišu posebne materije i, kada su ih uveli u prostoriju sa zdravim i oboljelim učesnicima ispitivanja, psi su bili u pravu u 90 odsto slučajeva. Interesantno je da kod mnogih oboljelih bolest još nije bila potvrđena.

U toku je i studija koja će otkriti ponašanje pasa u svakodnevnom kliničkom okruženju.

Dijabetes

Psi su već korišćeni u ispitivajnu njihovih sposobnosti da namirišu ekstremno visok ili ekstremno nizak nivo šećera u krvi. Humanitarna fondacija "Hypo hounds" godinama unazad trenira pse da detektuju poremećaj šećera u krvi kod svojih vlasnika tako što im njuše dah ili znoj. Životinje mogu da ustanove poremećaj prije nego što ga regularni klinički testovi pokažu.

Parkinsonova bolest

Istraživanja Univerziteta u Mančesteru nastoje da pokažu da psi mogu da se izdresiraju da osjete Parkinsonovu bolest nekada i godinama prije nego što se simptomi pojave. Rad je zasnovan na činjenici da je žena, poznata kao "super-njuškalo", otkrila promjenu u mirisu tijela svog muža šest godina prije nego što mu je dijagnostikovan Parkinsonov sindrom.

Rak dojke

Još jedna humanitarna fondacija "Buckinghamshire healthcare" stoji iza dresure pasa da nanjuše bolest. Ovog puta se radi o raku dojke. Danas žene mogu da idu na mamografiju jednom u tri godine zbog zračenja, a ako bi psi mogli da nanjuše bolest onda bi se broj detektovanih uvećao za 50 odsto, ali bi i izlečenje bilo sigurnije.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije