Svijet životinja

Psi više vole da slušaju Bijonse nego Mocarta i Betovena

Psi više vole da slušaju Bijonse nego Mocarta i Betovena
Psi više vole da slušaju Bijonse nego Mocarta i Betovena

Većina pasa bolje reaguje na pjesmu Bijonse "Single ladies" i moderni zvuk u odnosu na Mocartovu „Malu noćnu muziku“ i klasične kompozicije, a riječ je o rezultatu eksperimenta „Muzičke preferencije domaćih pasa“ koju je organizovala kompanija „Soni“.

Poput ljudi, i psi imaju svoj muzički ukus, pokazalo je istraživanje sprovedeno povodom predstavljanja Sonijevog audio sistema velike snage GTK-XB7.

U eksperimentu je učestvovalo devet pasa različitih rasa kojima su naizmjenično puštani hitovi Bijonse, Džastina Bibera, Tejlor Svift, Elvisa Prislija i Martina Geriksa kao i vječne, klasične kompozicije Baha, Pahelbela, Mocarta, Betovena i Čajkovskog.

Rezultati su pokazali da gotovo dve trećine ispitanih pasa, 62 odsto, spontano radije bira da sluša Bijonse nego Betovena i klasične kompozicije – koje je izabralo 38 odsto pasa.

Istraživači su puštali jednu popularnu i jednu klasičnu pjesmu numeru s dva zvučnika dubokih baseva, u kombinaciji sa raznobojnim trosmjernim osvjetljenjem koje prati ritam, a psi su se uglavnom duže zadržavali ispred zvučnika sa popularnom muzikom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova.

Kakve pjesme prijaju čovjekovom najboljem prijatelju ispitivale su stručnjak za percepciju životinja i članica evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja, Ana Vilkinson i Natalija Albukerki.

„Željeli smo da damo novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podijumu za ples“, otkrio je direktor sektora za video i zvuk kompanije „Soni Evropa“ Alberto Ajala.

Naučnici su i ranije ispitivali kako muzika utiče na životinje i zaključili su, na primjer, da krave koje slušaju Mocarta daju više mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije