Svijet životinja

Raspjevani majmuni proglašeni za životinje godine

Raspjevani majmuni proglašeni za životinje godine
Foto: screenshot | Raspjevani majmuni proglašeni za životinje godine

Posjetioci bečkog zoološkog vrta Šenbrun svakog dana mogu da uživaju u duetu gibona Raoa i Sipura. Gibone u životinjskom svijetu nazivaju i šumskim pjevačima. Ta ugrožena vrsta majmuna je sada proglašena za "Zoo životinju 2019. godine".

"Giboni spadaju u grupu malih majmuna. Mnogi ljudi nisu svjesni njihove ugroženosti kao što je to slučaj kod velikih majmuna, orangutana ili gorila", kaže Redžina Kramer, kustos za zaštitu vrsta u zoološkom vrtu Šenbrun.

Svake godine Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) bira "Zoo životinju godine" kako bi se skrenula pažnja na ugrožene vrste, saopšteno je iz Eurocomm-a.

U bečkom Šenbrunu živi porodica bjelorukih gibona: Rao i Sipura sa mladunčem Saja rođenim u avgustu 2017. godine.

Giboni su monogamni i jako teritorijalni. Brane svoje granice energičnim vizuelnim i vokalnim ispoljavanjem. Mogu se čuti i na razdaljini od oko kilometra, a u tome se udružuju i parovi i mladi.

Postoji ukupno oko 20 vrsta gibona. Svi su pod ozbiljnom prijetnjom izumiranja. Glavni razlog za to je sječa šuma u jugoistočnoj Aziji.

Krivolov takođe predstavlja ogroman problem, a kampanja "Zoo životinja godine" podržava dva projekta na otvorenom: utočište u Laosu, gdje se obučeni rendžeri bore protiv krivolova, i šumsko područje u Vijetnamu, gdje postoji svetište od gibona sa jednim područjem više od 120.000 hektara. Zoološki vrt Šenbrun finansijski podržava projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije