Svijet životinja

Slovenci traže da se pčele proglase zaštićenom vrstom

Slovenci traže da se pčele proglase zaštićenom vrstom
Foto: Ilustracija | Slovenci traže da se pčele proglase zaštićenom vrstom

Slovenački pčelarski savez predložiće vladi da pčele u Sloveniji proglase ugroženom vrstom, te da se usvoje zakoni koji će štititi njen održivi opstanak, piše mariborski list Večer.

Pčele su neophodne za oprašivanje i bioraznolikost, a u Sloveniji je prirodno pčelarstvo rasprostranjeno i razvijeno. Slovenački poljoprivrednici ne moraju kao u nekim drugim zemljama, poput Njemačke i SAD-a, organizovati prevoze košnica kako bi im oprašile usjeve i zato bi pčele, po mišljenju slovenačkih pčelara, trebalo proglasiti ugroženom vrstom i donijeti zakone koji potiču uzgoj autohtonih biljaka za pašu pčela i striktnije štititi pčele od negativnih ekoloških uticaja kao što je pretjerano tretiranje usjeva pesticidima i herbicidima, piše list.

Pčele ugrožavaju i brojne bolesti poput varoe, pa slovenački pčelari upozoravaju na slučaj koji se više ne bi smio dogoditi. Riječ je o aferi od prije dvije  godine kad se otkrilo da je jedan veterinar iz Vrhnike pčelarima prodavao ilegalnu smjesu za borbu protiv varoe koji je sadržavao i tri otrovne supstance zabranjene u Ecropskoj uniji. Taj slučaj je slovenačkim pčelarima i proizvođačima pčelinjih proizvoda nanio veliku štetu, upozorava Večer, napominjući da se protiv takvih pojava treba energičnije boriti.

Slovenački pčelari su uz podršku vlade prije dvije godine predložili proglašenje svjetskog dana pčela, a prema procjenama slovenačkog ministarstva vanjskih poslova, UN bi tu odluku trebao donijeti krajem ove godine, piše Večer, dodajući kako pčele i njihova zaštita imaju golem ekonomski potencijal, ne samo u poljoprivredi nego i u drugim granama, na primjer u turizmu.

(HRT)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije