Svijet životinja

"Starački dom" za mačke

"Starački dom" za mačke
"Starački dom" za mačke

Udruženje za zaštitu mačaka iz Linklonšira u Engleskoj je dobrotvorno društvo koje je otvorilo prvi dom za mačke koje su u dubokoj starosti.

Trenutno u svom smještaju imaju oko 80 mačaka koje svoje posljednje dane provode u komforu.

Ovaj dom je namijenjen u prvom redu za one vlasnike mačaka, starije ljude koji se boje šta će biti s njihovim kućnim ljubimcima nakon njihove smrti.

"Mi ćemo vašeg dugogodišnjeg druga, ljubimca smjestiti na sigurno i udobno mjesto do kraja njegovog života", stoji na veb-stranici ove organizacije, gdje se još navodi da su svjesni da ove mačke, zbog njihove starosti, malo ko želi da udomi, prenosi BBC.

"Svi mislimo da ćemo živjeti zauvijek, ali za neke od vas postoji bojazan da će vas ljubimci nadživjeti i sasvim je normalno da želite da ih zbrinete", stoji na veb-stranici.

Upravo ovo udruženje, gdje su okupljeni ljubitelji mačaka, nudi mjesto gdje će mačke "dostojanstveno provesti svoje zadnje dane". Riječ je o jedinstvenom domu, udaljenom nekoliko kilometara od sela Osgodbaj. Dom se sastoji od tri prostrane prostorije, koje su međusobno povezane. Iz svake od ovih prostorija može se izaći vani. Sve prostorije su okrenute prema jugu, kako bi mačke mogle cijeli dan uživati u suncu. Mačke se hrane isključivo najboljom hranom, a imaju i neke dodatne pogodnosti kao što su zagrijani kreveti, ali i sofe postavljene uz kamine. Kako bi jedna mačka stekla mjesto u domu, vlasnik mora platiti 850 funti. Sve ostale troškove izdržavanja mačke snosi udruženje, a ovi troškovi podrazumijevau i liječenje:

"Znam neka udruženja koja prihvataju starije mačke, ali nijedan dom nema ovoliki broj mačaka kao mi. Neki vlasnici čak i u testamentu navode da žele da njihov kućni ljubimac završi kod nas, pri tom ostavljajući novac za to. Dolaze nam čak i ljudi iz Londona koji ovdje ostavljaju svoje mačke", kaže Džejn Hils iz Udruženja za zaštitu mačaka. Pored ovog neobičnog "staračkog doma", iz Udruženja za zaštitu mačaka navode da udomljavaju i napuštene mačke, pa ih tako trenutno imaju više od 400.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije