Svijet životinja

Sve bolesti kod malih ljubimaca počinju od zuba

Sve bolesti kod malih ljubimaca počinju od zuba
Foto: N.N. | Sve bolesti kod malih ljubimaca počinju od zuba

Patologija zuba kod malih životinja, odnosno cuka i maca, u svijetu je veterinarska potreba već duži niz godina. Upravo zbog ovoga Veterinarski fakultet u Sarajevu svake godine bilježi sve veći broj studenata koji odlučuju da se bave liječenjem malih životinja.

Zbog usklađivanja nastavnog procesa na ovom fakultetu, nedavno je otvorena i prva bosanskohercegovačka stomatološka klinika za male kućne ljubimce, u sklopu fakulteta.

Veterinarski fakultet u Sarajevu će ovom novootvorenom ordinacijom, pored stomatoloških usluga za kućne ljubimce, pružiti mogućnost edukacije i napredovanja studentima dodiplomskog i postdiplomskog studija u oblasti veterinarske stomatologije.

Stomatološka klinika za male kućne ljubimce prvenstveno je namijenjena malim psima i mačkama i pružaće potpune stomatološke usluge, od ultrazvučnog uklanjanja zubnog kamenca sa poliranjem zuba (oralna higijena), otklanjanja zubnih nepravilnosti, ekstrakcije zuba, te endodontološkog liječenja zuba pa sve do liječenja parodontalnih bolesti i stomatitisa.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kazao je da se radi o usklađivanju nastavnog procesa sa standardima koji se danas primjenjuju za veterinarsku edukaciju.

"Kao jedini veterinarski fakultet u BiH prije nekoliko mjeseci počeli smo da usklađujemo naš nastavni proces zbog toga što mnogo naših studenata, kroz različite mreže koje su dostupne za našu zemlju, boravi jedan dio vremena svoje edukacije na univerzitetima u Evropi i svijetu", rekao je Fejzić.

Na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu trenutno se školuje oko 480 studenata, a većina njih želi da se bavi liječenjem malih životinja.

"Ovo je jedan svjetski trend koji polako dolazi i na naše prostore, a to vidimo kroz anketiranje naših studenata", objasnio je Fejzić.

On je dodao da je ovaj projekat korak naprijed, jer kako ističe, neprestano teže ka usavršavanju i povećavanju kapaciteta kada je edukacija u pitanju.

Veterinarski fakultet u Sarajevu ima oko 3.000 pacijenata i taj broj se stalno povećava, a svi koji dovedu svoje ljubimce u stomatološku ordinaciju biće zadovoljni zbog vrhunske usluge.

"Nije nam cilj da u ovom poslu budemo jedini u BiH. Naime, u septembru ćemo napraviti jedan edukacijski trening za veterinare koji rade u privatnim veterinarskim praksama. Na taj način naše znanje, tehnologiju i vještine, kao i sve ono što imamo na našoj klinici, prenijećemo svima koji su zainteresovani", pojasnio je Fejzić.

Sitnim životinjama potrebna je svakodnevna oralna higijena, jer se prilikom mijenjanja zuba, kod malih pasa i mačaka mogu javiti stresni periodi koji mogu dovesti do uginuća životinja.

Alen Salkić, predsjednik Udruženja veterinara za male životinje BiH, kazao je da sve bolesti kod malih pasa i mačaka počinju od bolesti zuba.

"Mnogo je bitna oralna higijena kod kućnih ljubimaca, ali i njena svakodnevna primjena. Vlasnici kućnih ljubimaca moraju da povedu računa o higijeni zuba kod četvoronožaca kako bi se spriječili neki drugi problemi", rekao je Salkić.

Ovo udruženje djeluje na cijeloj teritoriji BiH, a njegovim članovima osnovni cilj je da poboljšaju odnos vlasnika prema kućnim ljubimcima, kao i podizanje kvaliteta veterinarskog servisa kako bi se moglo što kvalitetnije djelovati u sprečavanju i prevenciji određenih bolesti koje se javljaju kod životinja.

Simptomi bolesti usne šupljine kod mačaka

  • Loš dah
  • Zub koji nedostaje ili je slomljen
  • Žuti, smeđi ili crni zub
  • Natečene, crvene desni s mogućim krvarenjem
  • Slinjenje
  •  Krv u slini
  •  Smanjenje ili gubitak apetita
  • Gubitak na težini

Zubi kod pasa

Štenci nakon dolaska na svijet nemaju zube. Prvi zubi, i to mliječni, počinju nicati u dobi od tri do četiri sedmice. Oni su oštri kao iglice, snježnobijele boje. Nakon četiri mjeseca starosti mliječni zubi počinju ispadati i na njihovom mjestu niču stalni zubi. Štene ima između 28 i 32 mliječna zuba (zavisno od vrste i genetskog nasljeđa). Nemaju svi trajni zubi svoju prethodnicu u mliječnim zubima, tako da trajnih zuba ima više. Ponekad i 42 (3842). Sa šest mjeseci trebalo bi da izniknu trajni zubi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije