Svijet životinja

Uginula Nola, jedan od 4 preostala sjeverna bijela nosoroga

Uginula Nola, jedan od 4 preostala sjeverna bijela nosoroga
Uginula Nola, jedan od 4 preostala sjeverna bijela nosoroga

SAN DIJEGO - Ženka Nola, jedan od svega četiri preostala sjeverna bijela nosoroga u svijetu, uginula je u nedjelju u zoološkom vrtu u San Dijegu, koji je bio njen dom od 1989, potvrdili su danas zvaničnici ovog kalifornijskog safari parka.

Rođena pre 41 godinu u Sudanu, Nola je podlegla bakterijskoj infekciji uprkos brižnoj njezi veterinara koji su je danonoćno pratili posljednjih desetak dana.

Kako prenose američki mediji, ovo je drugi nosorog koji je zoo vrt u San Dijegu izgubio za kratko vrijeme. Godine 2014. od raka je uginio Nolin kompanjon, mužjak Angalifu.

Nola je bila posljednji sjeverni bijeli nosorog u zatočeništvu. Posljednje tri jedinke ove afričke vrste, koja je nekada u velikom broju naseljavala saharsku oblast i istočnu Afriku, žive u prirodnom rezervatu Ol Pejeta u Keniji.

Riječ je o jednom mužjaku i dvije ženke koji su previše stari za razmnožavanje.

Prije nekoliko nedjelja, Safari park u San Dijegu, čija je Nola bila jedna od glavnih zvijezda, dobio je šest južnih bijelih nosoroga iz Južne Afrike.

Ova vrsta spašena je u posljednji čas od istrebljenja prije sto godina, ali je danas ponovo žrtva beskrupulozne lovokrađe.

Crni nosorog, koji je nekada bio najčešći u Africi, takođe, je na ivici ba bude potpuno istrebljen.

Ove veličanstvene životinje se ubijaju zbog navodnih afrodizijačkih i iscjeliteljskih moći praha koji se pravi od njihovog roga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije