Svijet životinja

Uginula najstarija ženka delfina pod ljudskom brigom

Uginula najstarija ženka delfina pod ljudskom brigom
Foto: Ilustracija | Uginula najstarija ženka delfina pod ljudskom brigom

TOKIO - Ženka kljunastog delfina Nana uginula je u japanskom akvarijumu samo nekoliko sedmica nakon što je oborila rekord od više od četiri decenije boravka pod ljudskom brigom, izjavio je zvaničnik Kijoši Sakamoto.

On je rekao da je Nana, za koju kažu da je bila stara oko 47 godina, pronađena u utorak u uvali "Šimoda akvarijuma" u Šizuki, u centralnom Japanu.

Ženka delfina je uginula manje od mjesec dana nakon što je postavila rekord od 42 godine i deset mjeseci provedenih u akvarijumu, prenosi AFP.

Sakamoto je dodao da će biti urađena autopsija, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i dodao da je Nana u posljednje vrijeme izgubila apetit.

Mnogi kljunasti delfini uginu između 10. i 15. godine.

Delfinu Nana, koji je nakon oborenog rekorda privukao pažnju medija, prošlog mjeseca je dodijeljena nagrada i specijalni sertifikat grada Šimoda.

"Nana je bila simbol našeg akvarijuma i svojim simpatičnim ponašanjem je privukla veliki broj obožavalaca", rekao je Sakamoto i dodao da uprava razmišlja o tome da organizuje ceremoniju u znak sjećanja na preminulu ženku delfina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije