Svijet životinja

Vaš pas ne voli maženje ovih dijelova tijela

Vaš pas ne voli maženje ovih dijelova tijela
Foto: Ilustracija | Vaš pas ne voli maženje ovih dijelova tijela

Interakcija i dodiri između psa i čovjeka mogu da imaju terapeutsku korist za obje strane. Dodiri smiruju uznemirene pse, ali i vlasnike. Ipak, treba biti oprezan, jer psi ne vole kada ih diramo i mazimo po svim dijelovima tijela.

Uopšteno, psi obožavaju kada ih mazite po grudima, ramenima i u blizini repa. Dodatna mjesta, koja podrazumevaju njihovo zadovoljstvo ovom radnjom, uključuju vrat i područje između ušiju. Ali, tu su i ona osjetljivija područja, gdje su vaše ruke manje dobrodošle, a to su njihove uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška i stomak.

To ne znači da nijedan pas ne voli da mu se dodiruju ta mjesta, ali bilo bi dobro da ih izbjegavate ako primjetite čudno ponašanje vašeg ljubimca dok ga mazite po navedenim dijelovima.

Takođe, pokreti kao što je "čupanje" ogrlice vašeg psa, kod njega mogu izazvati strah. Vaš ljubimac bi ovakvu vrstu dodira mogao da shvati kao prijetnju, zbog čega bi mogao da ispolji znake agresije ili bi mogao da pokuša da pobjegne.

Maženje kao nagrada

Jedno istraživanje pokazalo je da psi preferiraju maženje više nego verbalne pohvale kad je riječ o nagradi za njihovo pozitivno ponašanje. Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. Ali ponekad to nije dovoljno pa stručnjaci savjetuju kombinaciju maženja i vokalne pohvale za najbrže učenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije