Svijet životinja

Zašto mačke hodaju po nama (VIDEO)

Zašto mačke hodaju po nama (VIDEO)
Zašto mačke hodaju po nama (VIDEO)

Mačke ponekad hodaju po nama. Rade li to iz ljubavi ili zato što im služimo kao mekani jastuci?

Ako ste vlasnik mačke, već ste se navikli na one trenutke kad se vaša ljubimica iznenadno pojavi na vama dok ste za računarom, pred TV-om ili u krevetu. Štaviše, mačka će se rijetko libiti malo i prošetati po vašim prsima, ramenima ili glavi.


Mačke obično hodaju po svojim vlasnicima prije nego će leći na njihova prsa, ali ponekad znaju jednostavno doći tražiti hranu ili se igraju. Bilo kako bilo, mačke ne vide nikakav problem u tome što hodaju po vama. Zapravo čak to i vole raditi.

Kućne mačke se ne razlikuju pretjerano kad je u pitanju njihova veličina ili težina. Naravno, ima vrlo sitnih mačaka, kao i onih koje mogu postići čak desetak kilograma.

Mačke se u ranoj dobi često veru i hodaju po svojoj majci, kao i po drugim životinjama i svojoj okolini. Mačići također često spavaju jedni na drugima, kao i na nama.

Zapravo se ne bismo trebali posebno čuditi što naše mačke vole biti na nama – ljudi su izvor topline i prilično udobno mjesto za spavanje za naše ljubimice. No to je zbog toga što smo ih naučili da nam to ne smeta. Mačke ne hodaju po drugim mačkama jednom kad odrastu, jer to uglavnom izaziva negodovanje.

Ako životinja po kojoj mačka hoda ne izrazi svoje nezadovoljstvo, to je dobar znak da je to dozvoljeno. Zato se na internetu mogu naći snimke i fotografije mačaka koje sjede na kravama, kozama te mnogim drugim dovoljno velikim životinjama.

Na kraju jedino ostaje pitanje predstavljamo li mi našim ljubimicama isto što su za nas jastuci ili jednostavno žele biti u našoj blizini jer smo im dragi. S obzirom na to da su ipak mačke u pitanju, rekli bismo – oboje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije