Novosti

Da li će BMW da kupi Jaguar Land Rover?

Da li će BMW da kupi Jaguar Land Rover?
Foto: N.N. | Da li će BMW da kupi Jaguar Land Rover? Da li će BMW da kupi Jaguar Land Rover?

O tome da je BMW zainteresovan za povezivanja sa drugim proizvođačima priča se već neko vrijeme, a analitičari iz Sanford C. Bernsteina kažu da bi Bavarci trebalo da kupe britanski Jaguar Land Rover (JLR) koji je trenutno u vlasništvu indijskog Tata Motorsa. Na taj način bi obe strane mogle da profitiraju i da jedna drugoj pomognu u daljem razvoju.

Konkretnije, analitičar Max Warburton kaže da je BMW “prekapitalizovan i zasićen gotovinom” te da je došao do “granica mogućnosti rasta sa svojom trenutnom ponudom.”

JLR je pak, kaže Warburton, “izazov, operativno i finansijski”, ali smatra da bi mogao značajno sniziti fiksne i varijabilne troškove “pod okriljem većeg partnera.”

Kupovina JLR-a za otprilike 10 milijardi evra navodno bi mogla da poveća zaradu BMW-a za oko 20%. Takođe bi u startu rezultirala povećanjem ukupne prodaje Grupe BMW za oko 25%.

BMW trenutno sprovodi opsežan plan uštede vrijedan oko 12,6 milijardi dolara, dok JLR prolazi kroz program uštede vrijedan oko 2,8 milijardi evra pa bi obe strane mogle dočekati partnerstvo spremnije nego što bi to bilo da nisu u rekonstrukciji poslovanja. Ipak, kupovina JLR-a je složena i sa emotivne strane.

Naime, BMW je tokom devedesetih bio vlasnik Land Rovera i to je razdoblje bilo donekle traumatično za Njemce pa još uvijek postoji strah od tog iskustva.

Takođe, sadašnji vlasnik, Tata Motors, trebalo bi da “proguta svoj ponos” da bi se riješio JLR-a. Indijci navodno imaju novca i JLR je ostvario pozitivne pomake pod njihovom kapom, ali mnogi smatraju da je mogao i bolje, da je u rukama iskusnijeg vlasnika.

Službenih informacija o mogućem preuzimanju, odnosno udruživanju ova dva proizvođača za sada nema. Sa druge strane, treba podsjetiti da su dvije kompanije nedavno odlučile da sarađuju na razvoju električnih pogonskih sistema nove generacije.

(autonet.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije