Novosti

Pratite nas na Google news

Inovacija koja sprečava povrede glave - centralni vazdušni jastuk

Inovacija koja sprečava povrede glave - centralni vazdušni jastuk
Foto: Hyundai | Inovacija koja spriječava povrede glave - centralni vazdušni jastuk
N.N.

Vazdušni jastuci koji se aktiviraju u prostoru između vozača i suvozača počeće da se ugrađuju u modele korejskih marki Hyundai, Kia i Genesis.

Bočni vazdušni jastuci i vazdušne zavjese sačuvali su brojne živote otkako su prije više od 20-ak godina počeli da se ugrađuju u vozila. Nedavno je predstavljena još jedna inovacija u oblasti bezbjednosti – bočni vazdušni jastuci između vozača i suvozača.

Ove centralno smeštene jastuke najprije je patentirao General Motors, a uskoro će početi da se koriste i u automobilima brendova koji posluju u okviru Hyundai Motor Group – Kia, Hyundai i Genesis.

Centralni vazdušni jastuci sprečavaju povrede glave koje mogu nastati nakon bočnog sudara u slučaju da vozač i suvozač udare tijelom jedan u drugog ili u elemente enterijera koji se nalaze između njih, ali i izuzetno opasne povrede vrata. Ova vrsta jastuka postavlja se u vozačevo sjedište i aktivira se kada senzori detektuju udarac u automobil.

Korejska kompanija tvrdi je riječ o veoma laganom vazdušnom jastuku čija je masa svega 500 grama. Zahvaljujući svojim malim dimenzijama kada je spakovan, ovaj jastuk je moguće ugraditi u različite tipove i veličine sedišta.

Hyundai tvrdi da će novi centralni vazdušni jastuk za 80% smanjiti broj povreda izazvanih međusobnim kontaktom tijela vozača i suvozača nakon sudara. (b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije